Hlavní obsah

Německá policie si došlápla na hackery. Zátahy probíhaly také v Nizozemsku či Kanadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie podnikla v celé zemi rozsáhlý zátah proti počítačovým pirátům. Ve všech 16 spolkových zemích provedla prohlídky ve 175 bytech a firmách namířené proti 170 podezřelým osobám. Podobné zátahy se konaly také v Nizozemsku, Lucembursku, Francii a Kanadě, sdělily ve středu podle agentury DPA generální státní zastupitelství a policejní prezidium v Koblenzi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zadrženi byli dva muži podezřelí z trestné činnosti spojené s počítači. Hlavní podezřelý podle sdělení orgánů činných v trestním řízení pochází z Porýní-Falce. Druhý zadržený je ze Sárska a při domovní prohlídce u něj byly nalezeny drogy a také zbraně.

Mezinárodně koordinované akce se zúčastnilo na 700 policistů, kteří zajistili více než 300 počítačů a nosičů dat. Podle poskytnutých informací zadržený hacker působil po celém světě a na internetu poskytoval jiným počítačovým pirátům nástroje pro trestnou činnost.

„K nabízeným službám patřil například speciální software, který maskoval cizí škodlivé programy (jako jsou viry či trojské koně) před antivirovými programy," uvedly státní zastupitelství a policie. Tento takzvaný malware byl pak využíván například ke zjišťování přístupových hesel a bankovních informací a následně k okrádání a vydírání.

Jaká škoda byla takto způsobena, nelze podle generálního státního zástupce Jürgena Brauera zatím říci. Nejprve je třeba projít rozsáhlé datové soubory, které byly zadrženy. To zřejmě potrvá delší dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám