Hlavní obsah

Nový trojský kůň terorizuje uživatele iPhonů a iPadů

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví piráti se v poslední době zaměřují na uživatele Applu stále častěji. V uplynulých týdnech trápil uživatele operačního systému vyděračský virus KeRanger, nově se trojský kůň AceDeceiver zaměřuje na chytré telefony a počítačové tablety s logem nakousnutého jablka. Upozornil na to server Hot for Security.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nový škodlivý kód objevili výzkumníci ze společnosti Palo Alto Networks. Podle nich jde mimochodem o vůbec prvního trojského koně pro platformu iOS, tedy pro mobilní operační systém společnosti Apple.

Bezpečnostní experti upozorňují na to, že nezvaný návštěvník se dokáže šířit i na zařízeních, na kterých nebyl proveden tzv. jailbreak. Jde v podstatě o odemčení chytrého telefonu nebo počítačového tabletu, aby do něj bylo možné instalovat aplikaci i z neoficiálních zdrojů.

Právě tak se totiž škodlivé kódy na iPhonech a iPadech šířily nejčastěji. Trojský kůň AceDeceiver však jailbreak nepotřebuje, zopakujme, že se dokáže šířit i na neodemčených přístrojích.

Zadní vrátka do systému

V nich pak dokáže udělat poměrně velkou neplechu. Otevře totiž kyberzločincům zadní vrátka do systému, čímž jim zpřístupní nejen nastavení, ale také uživatelská data.

Jak se tedy záškodník do mobilu nebo tabletu dostane? Počítačoví piráti spoléhají na to, že si uživatelé budou chtít stahovat aplikace nejen prostřednictvím svého mobilního telefonu, ale také prostřednictvím počítače s Windows, ke kterému se iPhone či iPad jednoduše připojí prostřednictvím aplikace iTunes.

AceDeceiver se podle výzkumníků z Palo Alto Networks šíří už od poloviny loňského roku, objeven byl však až nyní. Aktuálně mají výzkumníci k dispozici tři programy, které tohoto záškodníka obsahují a nabízely se prostřednictvím oficiálního obchodu s App Store.

Bezpečnostní experti zástupce společnosti Apple na výskyt nebezpečných aplikací upozornili ještě před zveřejněním celé kauzy. V současnosti tak již není nakažené programy možné stáhnout.

Nabízí se ale otázka, zda se výzkumníkům podařilo odhalit všechny nakažené aplikace. Nebo zda naopak ještě nějaká číhá na uživatele v obchodu App Store.

Vyděrači cílí na Mac OS X

Zkraje března se počítačoví piráti zaměřili také na majitele počítačů s operačním systémem Mac OS X. Virem KeRanger mohli uživatelé své stroje nakazit, pokud do nich nainstalovali aplikaci pro stahování torrentů Transmission. Právě v ní se nezvaný návštěvník ukrýval.

První tři dny si oběti vyděračského viru patrně ani nevšimly, že je něco v nepořádku. Zůstal totiž schovaný na pozadí a vyčkával na svou příležitost. Teprve po zmiňovaných 72 hodinách se aktivoval a začal v operačním systému Mac OS X pěknou neplechu.

Stejně jako na platformě Windows zašifruje uložená data na pevném disku. Útočníci pak za jejich zpřístupnění požadují výkupné ve výši 10 000 korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám