Hlavní obsah

Chtějí vybílit lidem účty, používají k tomu Facebook

Novinky, mif

Klienti České spořitelny by měli být v posledních dnech velmi ostražití. Po phishingových útocích skrze nevyžádané e-maily se počítačoví piráti snaží vyzrát na uživatele této banky také prostřednictvím sociální sítě Facebook. Na té lákají na novou verzi internetového bankovnictví Servis24.

Foto: Novinky

Facebook

Článek

Nabídka na novou verzi internetového bankovnictví se na Facebooku zobrazuje jako navrhovaný příspěvek, což znamená, že si jej podvodníci zaplatili jednoduše jako reklamu. Uživatelé se tak mohou nechat snadno zmást, protože podobné reklamy se k propagaci služeb skutečně využívají.

Zpráva je navíc psaná česky bez jakýchkoliv chyb. Že jde o phishingový podvod tak pozornější uživatelé mohou poznat jen podle webové adresy, která nesměřuje na skutečnou službu Servis24.

Foto: Česká spořitelna

Takto vypadá výzva k použití nového internetového bankovnictví na Facebooku.

Místo toho se lidé dostanou na web mbanking365.cz. „Útočníci vás prostřednictvím podvodné zprávy přesměrují na falešnou přihlašovací stránku internetového bankovnictví a následně se snaží vylákat vaše přihlašovací údaje,“ varovali zástupci České spořitelny.

S přihlašovacími údaji jsou pak jen krůček od toho, aby mohli lidem vybílit účet. V podstatě jim stačí jen propašovat virus na jejich chytrý telefon, aby mohli odposlouchávat jejich potvrzovací SMS zprávy. Díky tomu budou pak schopni sami realizovat platby.

„Buďte ke zprávám z neznámých zdrojů velmi obezřetní. V žádném případě na zprávu nereagujte ani neklikejte na její obsah, neklikejte ani na odkaz, který je její součástí. Jestliže jste již na odkaz klikli a vyplnili požadované údaje, ihned kontaktujte klientskou linku České spořitelny na bezplatném telefonním čísle 800 207 207,“ doplnili.

Tři útoky za dva týdny

V posledních dvou týdnech jde už o třetí phishingový útok, který je cílen na uživatele České spořitelny. První se útočníci snažili podvodnou stránku lidem podstrčit tak, že jim tvrdili, že na jejich účtu zjistili neobvyklou aktivitu.

Pak zase rozesílali nevyžádané e-maily s tím, že údajně dosáhli maximálního počtu neúspěšných pokusů o přihlášení. Zprovoznit službu Servis24 pak bylo opět možné přihlášením na účet, odkaz ale pochopitelně směřoval opět na podvodnou stránku.

Foto: koláž Novinky.cz

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka nové podvodné zprávy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám