Hlavní obsah

Před 30 lety zveřejnil Mentor Hackerův manifest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojmem hacker se označuje člověk, který se kvůli obohacení nebo se snahou někoho poškodit nabourává do cizích počítačů a systémů. Pro takové lidi je ale správnější označení cracker. V počátcích však pojem hacker označoval počítačové nadšence, kteří se snažili dostat do počítačů buď pro zábavu, nebo ve snaze vylepšení fungování počítačů a sítí. Za Hackerův manifest je považován článek Američana Loyda Blankenshipa, zvaného Mentor, který jej sepsal před 30 lety, 8. ledna 1986, krátce po svém zatčení.

Foto: repro soldierx.com

Loyd Blankenship

Článek

„Dneska chytli dalšího. Jsou toho plné noviny – Mladík odsouzen za skandální počítačový zločin, hacker zatčen za průnik do banky. Ale zkusili jste se někdy s tou svou trojitou psychologií a technomozkem padesátých let podívat očima hackera? Položili jste si někdy otázku, jaká síla ho zformovala, co vytvářelo jeho osobnost?” napsal Mentor v úvodu svého manifestu.

Jsem hacker a toto je můj manifest. Můžete zastavit jednotlivce, ale nemůžete nás zastavit všechny.
<em>Hackerův manifest</em>

Manifest končí slovy: „Ano, jsem zločinec. Mým zločinem je zvědavost. Mým zločinem je posuzování lidí podle toho, co říkají a co si myslí, a ne podle toho, jak vypadají. Můj zločin je to, že jsem chytřejší než ty, což je věc, kterou mi nikdy neodpustíš. Jsem hacker a toto je můj manifest. Můžete zastavit jednotlivce, ale nemůžete nás zastavit všechny.”

Podle Mentorova manifestu hackeři hackují, protože je to pro ně způsob, jak se učit, a protože je nudí vzdělávací systém. Zastává etické hackování, které staví do protipólu záškodnickým hackerům neboli crackerům (od criminal cracker) či black hat hackerům, kteří chtějí škodit. Jejich opakem jsou white hat hackeři, což jsou počítačoví experti, kteří legálně pronikají do systémů za účelem testování jejich bezpečnostních systémů.

Foto: Profimedia.cz

Stephen Wozniak

Z řad hackerů s dobrými úmysly vyšel například i Stephen Wozniak, spoluzakladatel firmy Apple Computer a tvůrce prvního osobního počítače, či americký programátor Richard Stallman, který v polovině 80. let založil hnutí Svobodný software (projekt GNU), jehož je dodnes horlivým propagátorem.

Jako hacker začínal i Julian Assange, spoluzakladatel kontroverzního webového serveru WikiLeaks, který v posledních letech zveřejňuje citlivé i tajné vládní, korporátní či církevní dokumenty.

Foto: John Stillwell/pool, Reuters

Julian Assange

Za jednoho z prvních předchůdců hackerů je považován dnes dvaasedmdesátiletý John Draper, přezdívaný kapitán Crunch, jehož proslavila v roce 1971 akce s reklamní píšťalkou z kukuřičných vloček.

Draper přišel na to, že přelepením určitých dírek na píšťalce dosáhne stejného frekvenčního tónu, který používala firma AT k propojení meziměstských hovorů, a byl tak schopen ovlivňovat průběh telefonátů.

Nejslavnějším hackerem v historii je Kevin Mitnick (52), který se dnes živí bezpečnostním poradenstvím a jenž v 90. letech strávil pět let ve vězení za počítačovou kriminalitu a kriminální činy technologického rázu.

Foto: Profimedia.cz

Kevin Mitnick

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám