Hlavní obsah

Osudné večírky: Britové ročně zapomenou v barech přes 100 tisíc mobilů a tabletů

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztrátou neuvěřitelných 138 tisíc mobilních telefonů, tabletů a notebooků ročně končí návštěvy Britů v barech a restauracích. Podle průzkumu, který si nechala zpracovat společnost ESET, není až 64 procent zapomenutých chytrých zařízení nijak zabezpečeno a nálezci se tak mohou bez problémů dostat k citlivým datům, včetně důvěrných firemních informací.

Foto: pexels.com

ilustrační foto

Článek

Výzkumná agentura kontaktovala přes 600 barů ve Velké Británii a zjistila, že každý eviduje v průměru 12 zapomenutých mobilních telefonů ročně. Dobrou zprávou je, že u drtivé většiny z nich – až v 83 procentech případů – se daří vypátrat jejich původního majitele a přístroj vrátit.

Největší četnost ztrát telefonů, tabletů a notebooků nastává podle studie v době před vánočními svátky, kdy se konají každoroční firemní večírky.

„Ty jsou nevyhnutelně spojeny s konzumací alkoholu a lidé pak nejsou na své věci tak opatrní. Odkládají telefony a notebooky stranou, ale při odchodu domů na ně zapomenou. I když se většinu zařízení podle našeho výzkumu daří nalézt a vrátit původním majitelům, existuje velké riziko, že když nejsou zabezpečena proti zneužití, mohou se do nich dostat i ti, kteří by neměli mít k jejich obsahu přístup,“ varuje bezpečnostní expert Mark James.

Podotýká přitom, že do notebooků a mobilních telefonů si lidé ukládají stále citlivější data, bývají v nich přednastavená hesla k bankovním účtům, elektronické poště či různým firemním systémům. „Rizika spojená s tím, že se takové zařízení dostane do nesprávných rukou, jsou pak mnohem vyšší,“ konstatuje James.

Většina ztracených zařízení se podle naší studie vrátí majiteli.
bezpečnostní expert Mark James

Z průzkumu vyplývá, že naprostá většina barů se v případě nálezu ztraceného mobilu nebo notebooku snaží sama identifikovat majitele a kontaktovat ho, pouze v necelé pětině případů předávají nalezené zařízení policii. Poněkud znepokojivý je další údaj, podle něhož se 60 procent oslovených zaměstnanců barů nerozpakuje zapnout a prohledávat zařízení, když zjistí, že do něj není zablokovaný přístup.

„I když je fantastické, že se většina ztracených zařízení podle naší studie vrátí majiteli, lidé by si měli klást otázku, k jakým informacím se mohla osoba, která toto zařízení našla, dostat, než je vrátila,“ říká Mark James. „Měli by se ptát, zda je některá z dat uchovávaných v mobilu nebo notebooku nemůže osobně nebo profesionálně ohrozit, když se dostanou do nesprávných rukou.“

Foto: pexels.com

Ilustrační foto.

Pokud skutečně zařízení obsahuje natolik citlivá data, která by mohla být zneužita, je podle Jamese na místě uvažovat o některém typu zabezpečení, díky němuž nemůže neautorizovaná osoba nalezený mobil, tablet nebo notebook otevřít a zkoumat jeho obsah.

„Takové zabezpečení by mělo být jednou z hlavních priorit,“ konstatuje Mark James. Průzkum v britských barech se rovněž zaměřil na to, jaké další nezvyklé předměty Britové zapomínají na večírcích. Vedle celkem často zapomínaných bot šlo například i o maketu lidské kostry v životní velikosti, nafukovacího slona, strom, obří obraz koně, ale i urnu s lidským popelem či dokonce dítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám