Hlavní obsah

FBI doporučuje obětem platit výpalné

Novinky, Petr Blažek, Eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo se stal obětí vyděračského šifrovacího útoku, pro toho může být zaplacení výpalného jedinou možností. Přiznává to oficiálně i americká federální policie FBI.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Přednáška agenta americké federální policie FBI Josepha Bonavolonty na odborné konferenci Cyber Security Summit, která se konala koncem října 2015 v americkém Bostonu, zaujala otevřeným konstatováním, že na šifrovací algoritmy vyděračského malware, tzv. ransomware, je policie krátká. „Ransomware je opravdu tak dobrý, že, upřímně řečeno, často obětem doporučíme zaplatit požadovanou částku,“ konstatoval Joseph Bonavolonta.

Doporučení zaplatit je v rozporu s teoretickými proklamacemi o nemorálnosti placení výpalného. Je však v souladu se zkušeností obětí. Pokud totiž jde o útoky malware, jako je Cryptolocker nebo Cryptowall, což jsou nejčastěji používané druhy ransomware, bez šifrovacích klíčů neexistuje rozumná možnost data dešifrovat. Finanční požadavky vyděračů, které se pohybují v řádu stovek dolarů, pak firmy berou jako vcelku přijatelnou pokutu za díry v IT bezpečnosti.

Alternativa k placení výpalného – přičemž ani jeho zaplacení nedává žádnou jistotu, že se oběť útoku opravdu ke svým zašifrovaným datům dostane – však alternativu má. Je to dodržování pravidel IT bezpečnosti. Jejich součástí je obezřetnost při otvírání souborů a odkazů, používání kvalitního bezpečnostního řešení a také zálohování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám