Hlavní obsah

Chcete letenky zadarmo? Nenechte se napálit

Novinky, ort

S novým trikem se snaží uspět kyberzločinci na sociálních sítích. Prostřednictvím nich šíří lákavé nabídky na letenky zadarmo. Zastřešují se přitom renomovanými leteckými společnostmi, jako jsou British Airways či Emirates. Cestovat bez placení ale samozřejmě lidé moci nebudou.

Foto: repro Hot for Security

Ukázka podvodných nabídek na letenky zadarmo na sociálních sítích

Článek

Na nový trik upozornil český Národní bezpečnostní tým CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC. „Facebookem se šíří nový podvod nabízející bezplatné letenky na lety British Airways či Emirates. Stránka nutí uživatele ke sdílení,“ uvedl bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT.

Nabídky na letenky zadarmo jsou šířeny prostřednictvím smyšlených účtů, zároveň ale také prostřednictvím skutečných přátel. Ti nejspíše věří, že díky sdílení mají šanci letecký výlet skutečně získat.

Stránka může být později zneužita k přesvědčování uživatelů k instalaci škodlivého softwaru
bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT

Jejich účty samozřejmě mohou být také kompromitovány. Přesně tak se to stalo u účtů na Facebooku, ze kterých jsou v posledních dnech rozesílány žádosti o poslání drobných plateb. Ve skutečnosti kyberzločinci prostřednictvím napadených účtů vysávají „přátelům“ peníze z účtu. [celá zpráva]

Podle bezpečnostních expertů mohou být lidé, kteří sdílí podobné nabídky, sami terčem útoků. „Ač to zatím vypadá neškodně, může být stránka později zneužita například k přesvědčování uživatelů k instalaci škodlivého softwaru,“ konstatoval Bašta.

Stejně tak ale může jít o hoax, tedy smyšlenou řetězovou zprávu, kterou se někdo na druhém konci sítě dobře baví.

Reklama

Výběr článků

Načítám