Hlavní obsah

Statisícové útoky organizoval 15letý mladík. Past ale nakonec sklapla

Novinky, ort

Skupina mladíků ve věku 15 až 18 let měla z různých částí Velké Británie organizovat na objednávku internetové útoky typu DDoS. Hlavou celé organizace měl být přitom nejmladší z nich. Možnost objednat si útok, při kterém statisíce počítačů začnou přistupovat na jeden konkrétní server, čímž jej vyřadí z provozu, přitom nabízeli za úplatu komukoliv. Nakonec si na ně došlápla na konci tohoto týdne britská agentura pro boj se zločinem NCA.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mladíci se sdružovali v hackerském uskupení Lizard Squad. Do pozornosti médií se dostali především na přelomu loňského a letošního roku, kdy úspěšně realizovali DDoS útoky na herní sítě televizních konzolí Sony PlayStation a Microsoft Xbox, které po celém světě používají milióny lidí.

Po demonstraci svých sil jim nejspíše popularita stoupla do hlavy, protože DDoS útoky začali nabízet pod službou Lizard Stresser na objednávku prakticky komukoliv. Díky tomu, že jejich flotila čítala statisíce zotročených počítačů, byli hackeři schopni vyřadit z provozu prakticky libovolný cíl.

DDoS útok nabízeli za pár stovek

Takový útok přitom na svých stránkách nabízeli doslova za pár dolarů. Vyřadit nějaký web z provozu tak bylo možné na pár hodin klidně už za necelé tři stovky.

Celý obchodní model přitom mladíci měli vymyšlený velmi důmyslně. Platby za DDoS útoky přijímali výhradně ve virtuální měně bitcoin, která je na internetu nedohledatelná. Tím prakticky eliminovali riziko dopadení.

Jenže kvůli množícím se útokům – kromě herních sítí vyřadili z provozu také celostátní média, školy a několik on-line prodejců – se hackeři z Lizard Squad dostali do hledáčku NCA. Po několika měsících vyšetřování nakonec skončilo šest mladíků ve věku od 15 do 18 let s želízky na rukou.

Hrozí jim výjimečný trest

Jak informoval server Security Week, mladíci jsou v současnosti na svobodě, protože za ně byla zaplacena kauce. V dohledné době by se však ze svých činů měli zodpovídat před soudem. I když je jejich věk velmi nízký, není vyloučeno, že se dočkají výjimečného trestu. Rozsah škod, které napáchaly, je totiž obrovský.

Zájem vyšetřovatelů přitom nekončí pouze u dopadených mladíků, kteří útoky organizovali a obohacovali se na nich. V současnosti analyzuje NCA také databázi zákazníků služby Lizard Stresser, protože i objednavatelé DDoS útoků jednali s největší pravděpodobností v rozporu se zákonem.

Služba Lizard Stresser je v současnosti mimo provoz. Tvůrci však na stránkách tvrdí, že „se brzy vrátí“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám