Hlavní obsah

Policejní hackerský program umí odhalit i hesla k účtům, teď zajímá i ochránce soukromí

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové policejního Útvaru zvláštních činností budou muset vysvětlovat úředníkům dohlížejícím na ochranu soukromí, jakým způsobem využívají speciální slídící software italské firmy Hacking Team.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Program totiž teoreticky dokáže z napadených počítačů nebo mobilů vysát daleko více informací a dat, než jen na jaké se může vztahovat povolení soudu k jeho použití.

To může být buď na odposlech, nebo sledování osob a věcí, software ale umí odhalit např. i přístupové údaje k bankovním účtům, tedy umožnit prolomení bankovního tajemství.

Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) teď proto bude zajímat, co všechno vlastně policie o svých „obětech“ zjišťuje. Právu to potvrdil mluvčí úřadu David Pavlát.

Dokáže si zapamatovat všechna hesla

„Věcí se zabýváme a obrátíme se se žádostí o vysvětlení a o potřebné informace na instituce, které se uvedeným zabývají, a to včetně policejního Útvaru zvláštních činností,“ konstatoval Pavlát. Právo už v této souvislosti informovalo, že tzv. červ nainstalovaný do koncového zařízení umí kromě klasického odposlechu hovorů nebo monitoringu textových zpráv také nepozorovaně fotit nebo nahrávat zvuk ve svém okolí.

Stejně tak stáhnout kompletní seznam kontaktů nebo záznamů v kalendáři, monitorovat jakékoli chatovací služby, zapamatovat si všechna zadávaná hesla včetně internetového bankovnictví, zaznamenat navštívené webové stránky, informovat o aktuální poloze nebo snímat všechny stisknuté klávesy.

Veškeré funkce programu zvaného RSC vypluly na povrch poté, co server WikiLeaks zveřejnil množství interních dokumentů vývojářské společnosti, které si firma nechala ukrást ze svých serverů. Viry využívající bezpečnostních chyb různých programů nebo internetových stránek si přitom policie poptávala od italských vývojářů a chtěla je nechat doslova ušít na míru.

Vývojářská společnost tak zřejmě plánovala sledovat například návštěvníky stránek velkých bank nebo e-shopů.

Ministr vnitra policii podpořil

Uniklá databáze kromě toho vypovídá i o tom, že policie díky spolupráci s Hacking Teamem disponovala i speciálním zařízením, který vypadá jako obyčejný notebook a které je schopné sledovat a dokonce i řídit veškerý provoz na bezdrátové síti v jeho okolí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Policie už minulý týden přiznala, že software používá, odmítla ale, že by tím jakkoliv vybočovala ze zákonných mantinelů. A aktuálně se za ni postavil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD): „Je nezpochybnitelné, že stát musí zajišťovat bezpečnost země i s ohledem na fenomén internetové kriminality. Policie mě nicméně ujistila, že tento software využívá striktně v souladu se zákonem na základě povolení soudce.“

Podle něj stojí za používáním slídícího programu snaha o získání co nejkvalitnějších informací. Být konkrétnější ale šéf resortu vnitra stejně jako zástupci vedení policie s ohledem na utajení celého projektu odmítl.

Poslancům ze sněmovní komise pro kontrolu nasazování odposlechů a sledování pouze policisté minulý týden sdělili, že speciální software dosud použili ve 47 případech, a to na základě povolení soudu.

Zeman: O zneužití poznatky nemáme

Jakákoliv kontrola toho, zda policie nevyužívá možnosti programu i nad rámec souhlasu soudců, však podle všeho neexistuje. Například nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v této souvislosti uvedl, že jeho úřad nemá jakékoliv poznatky o případném nezákonném využívání programu RSC.

„Policie ke své práci využívá nejrůznější nástroje a prostředky a paušálně hodnotit, nakolik jsou zneužitelné, nelze. Analogicky bychom museli předpokládat podobné riziko zneužití například u služební zbraně nebo třeba přístupu do policejní evidence,“ uvedl Zeman.

Své znepokojení vyjádřil také předseda ODS Petr Fiala. „Jedna z největších obav, kterou mám, je ta, že stát čím dál tím víc sleduje a řídí, co lidé dělají. To mi připadá nepřijatelné a nebezpečné,“ řekl Fiala pro Právo.

Podle něj jsou kvůli rostoucí hrozbě terorismu požadavky na větší pravomoci policie a tajných služeb na místě. Zároveň je ale třeba podle Fialy zvýšit kontrolu tak, aby se dalo zabránit zneužívání takto získaných informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám