Hlavní obsah

Podvodníci se zavirovanými e-maily mění taktiku. Sázejí na strach lidí z dluhů

Novinky, mif

V lednu rozvířily vody českého internetu nevyžádané e-maily se smyšlenými fakturami, ve kterých se podvodníci vydávali za zaměstnance e-shopu Obchody24.cz. Nyní počítačoví piráti mění taktiku a snaží se příjemce elektronické pošty vyděsit oplétačkami s neuhrazenými dluhy. Ve skutečnosti se však pouze do jejich PC snaží propašovat nezvaného návštěvníka. Před novou hrozbou varoval Národní bezpečnostní tým CSIRT.

Foto: Novinky

Ukázka podvodného e-mailu

Článek

„Dnes (v pondělí – pozn. red.) se začala šířit nová verze podvodných e-mailů s údajným závazným požadavkem na stržení promeškaných splátek z bankovního účtu dlužníka. Podle informací od uživatelů jsou při útoku zneužívány názvy společností Mall či Hogner,“ upozornil bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Na Novinky se obrátilo několik čtenářů, kteří zaznamenali v podvodných e-mailech také další společnosti – například německého výrobce domácích spotřebičů Miele. Není tedy vyloučeno, že firem, za které se podvodníci vydávají, bude daleko více.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

E-mail je navíc psán v češtině a bez větších gramatických chyb. I pozornější uživatelé tak mohou mít problémy odhalit to, že jde o podvod. „S politováním Vás informujeme, že banka obdržela od společností ***, u které jste dřív nakoupil na splátky následující zboží,“ stojí hned v úvodu nevyžádané zprávy.

Uživatelé by v žádném případě neměli otevírat přiložený soubor.
bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT

Hned v dalším odstavci pak počítačoví piráti začnou vyhrožovat „srážkami z bankovního účtu dlužníka z důvodu promeškaných splátek“.

Dokument, který má dokazovat vznik neuhrazených pohledávek, je umístěn v příloze e-mailu. Ve skutečnosti se však v přiloženém archivu ukrývá počítačový virus. „Uživatelé by v žádném případě neměli otevírat přiložený soubor,“ doplnil Bašta.

Co přesně může nezvaný návštěvník v počítači provést, bezpečností experti v současnosti zkoumají.

Podnikatel přišel o statisíce

Podobné nevyžádané zprávy není radno podceňovat. Své o tom ví podnikatel z Náchodska, který kvůli podobnému e-mailu přišel o několik set tisíc korun. Tím, že otevřel přílohu, otevřel počítačovým pirátům zadní vrátka do svého systému.

„Přílohou tohoto e-mailu byl zazipovaný soubor označený jako faktura. Poté, co se muž snažil přílohu otevřít, což se mu nepodařilo, došlo k zavirování počítače. Následující den neznámý pachatel dvěma dílčími transakcemi převedl neoprávněně již zmíněné finanční prostředky,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Po muži, který peníze z účtu náchodského podnikatele vybral, již pátrají policisté. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám