Hlavní obsah

Trojský kůň na Facebooku se masově šíří, nakazil už přes 100 000 účtů

Novinky, zgl

Národní bezpečnostní tým CSIRT varoval před trojským koněm, který se šíří výhradně prostřednictvím sociální sítě Facebook. Nezvaný návštěvník se navíc dokáže sám rozmnožovat z počítače na počítač, využívá k tomu seznam kontaktů na Facebooku. To je jeden z hlavních důvodů, proč se šíří po síti jako lavina.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Trojský kůň vkládá do Facebooku přes účet již infikované oběti odkazy na pornografické video. Uživatele po vstupu na odkaz vyzve ke stažení falešného flash playeru,“ uvedl bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Snaží se tak vzbudit dojem, že stránky nejdou spustit kvůli neaktuálnosti pluginu pro přehrávání videa. Právě proto, že je zpráva odesílána od přítele na Facebooku, řada lidí na ni skutečně klikne v dobré víře, že se jedná o neškodné video. I proto se během necelého týdne nakazilo přes 100 000 lidí.

Foto: Repro Security Affairs

Trojský kůň se šíří prostřednictvím zpráv na Facebooku

Místo aktualizace flash playeru však uživatelé otevřou počítačovým pirátům zadní vrátka do systému a umožní jim šířit trojského koně dál po internetu s využitím jejich kontaktů na sociální síti. „Falešná aplikace je ve skutečnosti downloader, který do počítače stáhne trojského koně,“ podotkl Bašta.

Bezpečnostní experti trojského koně, který se v posledních dnech šíří Facebookem, stále zkoumají. Zda infikoval nějaké počítače také v České republice, zatím není známo. Uživatelé by v každém případě měli být velmi ostražití při otevírání odkazů s videi, které po nich budou chtít nainstalovat aktualizaci flash playeru. Místo ní totiž mohou do svého počítače stáhnout nezvaného návštěvníka.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám