Hlavní obsah

Ochrana proti krádeži mobilních přístrojů funguje

Novinky, Petr Blažek (www.inforisktoday.com, www.eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Počet krádeží iPhonů po zavedení funkce, která umožňuje majiteli přístroj po ztrátě zablokovat, výrazně klesl.

Foto: sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Za prvních pět měsíců roku 2014 se počet ukradených mobilních telefonů iPhone a tabletů iPad meziročně snížil o 16 procent, zatímco krádeže přístrojů Samsung naopak o polovinu vzrostly. Tato data zveřejnil newyorský prokurátor Eric Schneiderman (zdroj) a přičítá je funkci „Activation Lock“, kterou společnost Apple zavedla v září 2013. Obdobné statistiky z jiných měst také ukazují, že zloději se aktivně vyhýbají produktům, u nichž hrozí, že nebudou mít žádnou hodnotu ani pro samotného zloděje, ani pro případný další prodej. Například za půl roku od zavedení zmíněné funkce do operačního systému přístrojů Apple – ve verzi iOS7 – klesl počet krádeží iPhonů a iPadů v Londýně o 24 a v San Francisku o 38 procent, zatímco krádeže mobilů a tabletů jiných značek naopak výrazně stouply.

Statistiky ukazují, že v roce 2013 připadla polovina ze všech krádeží v New Yorku, San Francisku a Londýně na mobilní přístroje. Sílí proto tlak na mobilní operátory a výrobce mobilních přístrojů, aby následovali příkladu Apple a implementovali do mobilů, tabletů a mobilních služeb ochranné mechanismy, které by znemožňovaly používání ukradeného přístroje a tím zmenšily motivaci zlodějů.

Než se majitelé mobilních přístrojů na platformě Android dočkají podobné ochrany, jako mají iPhony a iPady, musejí se aspoň snažit zvýšit v případě ztráty nebo krádeže svého přístroje šanci na nalezení – a pokud se to nepodaří, aspoň chránit uložená data. Jedním z možných řešení je ESET Mobile Security, které obsahuje proaktivní technologii Anti-Theft, umožňující sledovat a hledat ztracené nebo ukradené přístroje. Tato technologie detekuje potenciálně nebezpečné situace a přijímá preventivní opatření, která v případě ztráty nebo krádeže přístroje významně zvýší šance na jeho nalezení nebo alespoň zablokování přístupu k datům. Pokud dojde k neúspěšnému pokusu o autentizaci nebo k vložení neautorizované SIM karty, přístroj pořídí fotografie z přední i zadní kamery. V případě ztráty nebo krádeže přístroj pravidelně hlásí svou polohu a odesílá fotografie pořízené oběma kamerami a také seznam IP adres, k nimž se připojil. Uživatel může nálezci odeslat zprávu a přinejhorším může vzdáleně smazat všechna data v přístroji. Všechna tato data jsou uživateli přístupná na portálu my.eset.com.

Související témata:

Výběr článků

Načítám