Hlavní obsah

Žádná nehoda. Jen podvod

Novinky, Petr Blažek (welivesecurity.com)

Na Facebooku se šíří zprávy o hrůzostrašné havárii horské dráhy na Floridě, při níž mělo zahynout šestnáct lidí. Kdo klikne na link s údajným videem, může se stát obětí podvodu.

Foto: sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Ve skutečnosti se žádná nehoda nestala a už vůbec nikdo nezahynul. Jde o podvod, který se v různých variantách objevuje jak na sociálních sítích, tak na jiných navštěvovaných internetových stránkách. V dubnu byly nejčastějšími tématy těchto podvodných zpráv obrovský had, který měl spolknout chovatele a především zmizelé letadlo malajsijských aerolinií. To se podle některých zpráv mělo objevit u Bermudského trojúhelníku (který je však – jen tak mimochodem – na deset tisíc kilometrů daleko od prostoru, kde letadlo zmizelo).

Podvodníci, kteří tyto senzační zprávy šíří, mají za cíl co nejvíc rozšířit okruh adresátů – a ty nalákat na stažení škodlivého kódu do počítače nebo aspoň podvodnou stránku, kde mají prozradit své přihlašovací údaje. „Uživatelé internetu by měli přistupovat ke zprávám kriticky a neklikat bezmyšlenkovitě na linky, o nichž nevědí, kam vedou,“ varuje v souvislosti se záplavou podvodných zpráv Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám