Hlavní obsah

Podvodná aplikace: Google vrací peníze

Novinky, Petr Blažek (welivesecurity.com)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Všichni, kdo si v obchodě Google Play koupili podvodnou aplikaci Virus Shield, dostanou své peníze zpět – plus pět dolarů na další nákupy.

Foto: sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Aplikace Virus Shield se v polovině dubna vyšplhala na špičku žebříčku nejprodávanějších aplikací v obchodě Google Play. Zájemci se nechali nachytat na nereálný slib „ochrany před viry na jedno kliknutí“ a asi také na velkolepé logo. Za čtyři dolary si ji v několika dnech stáhlo na deset tisíc zájemců o mobilní bezpečnost.

Ve skutečnosti aplikace nedělala pro zabezpečení mobilního přístroje vůbec nic – jak oficiálně konstatuje Google v omluvném e-mailu všem, kdo si aplikaci koupili. Google slibuje, že do dvou týdnů budou mít oběti podvodu své peníze zpět na účtu. A navrch pět dolarů odškodného, které mohou utratit při svých příštích nákupech na Google Play. E-mail obsahuje také omluvu za komplikace a obligátní ujištění, že Google se „snaží obchod Google Play neustále zlepšovat“.

Developer podvodné aplikace, společnost s výstižným názvem Deviant Solutions, vysvětluje celý případ jako chybu autora aplikace, který na obchod Google Play umístil polotovar, který se nikdy neměl dostat na veřejnost.

Tento případ ilustruje prakticky neexistující kontroly aplikací, které jsou v obchodě Google Play ke stažení – a ukázal i na další problémy. Podvodná aplikace, která nedělala vůbec nic, totiž měla úžasný rating 4,7 (na škále 0 až 5). Prostě kompletní podvod…

Že vypečený Virus Shield nedělá vůbec nic, je mezi podvodnými aplikacemi na Google Play ještě ten lepší případ. Ke stažení tam jsou totiž také aplikace, které obsahují trojské koně a další malware. To, že ani oficiální obchod s aplikacemi negarantuje, že stažené aplikace jsou bezpečné, je nepříjemná vlastnost platformy Android. Znamená to totiž, že uživatelé se nemohou chránit sami a že potřebují specializovaný nástroj k ochraně před hrozbami.

Příkladem takového nástroje je řešení ESET Mobile Security pro Android. Tento antivir má vysokou úspěšnost detekce malwaru (podle aktuálního testu renomované instituce AV-TEST je to 99,7 procenta). Již v základní verzi, která je zdarma, nabízí ochranu v reálném čase, karanténu nebo detekci potenciálně nechtěných aplikací. V případě ztráty mobilu již základní verze umožňuje přístroj lokalizovat, na dálku zamknout, spustit sirénu a podobně. Z mnoha prémiových funkcí jsou důležité například Anti-Phishing, kontrola SIM karty nebo vzdálené smazání dat.

Ochranu ESET Mobile Security pro Android je možné stáhnout nejen z Google Play, ale také z webu společnosti ESET. Za pozornost stojí možnost získat tři plné verze tohoto řešení zdarma – v rámci rodinného balíčku ESET Family Security Pack.

Související témata:

Výběr článků

Načítám