Hlavní obsah

Kyberzločinci zneužívají nejnovější herní trháky

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objevili jste odkaz ke stažení některé z nejnovějších počítačových her, na kterou jste se těšili celé měsíce a hltali každou zmínku o jejím vývoji? Buďte opatrní. Nejenže je stahování her, za které jste nezaplatili, pirátstvím, ale navíc můžete dopadnout jako tisíce hráčů, kteří se ve snaze zahrát si aktuálně nejpopulárnější titul GTA V zdarma nakazili své PC škodlivým softwarem.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Dlouho očekávaná hra Grand Theft Auto V, která se na pultech obchodů objevila letos na podzim, vydělala jejím autorům za první týden prodeje více než miliardu dolarů. Není proto divu, že se na ní ve velkém pokoušejí přiživit i kybernetičtí zločinci.

Zájem o hru byl mimořádný. Takový, že tisíce nedočkavců nalákaly na torrentech a pochybných fórech odkazy nadepsané „GTA 5 Full PC Game + Crack“ a podobně. A to i přesto, že hra se zatím prodává pouze ve verzích pro herní konzole.

Instalační soubor vypadal díky své velikosti velmi realisticky a soubor setup.exe skutečně fungoval.

Aby soubor vypadal věrohodněji, tvůrci malwaru ho nafoukli na úctyhodnou velikost 18 GB. „Instalační soubor vypadal díky své velikosti velmi realisticky a soubor setup.exe skutečně fungoval. Škodlivá replika instalačního souboru nevykazuje v podstatě žádný náznak nebezpečné činnosti,“ varoval server WCCF Tech, který na hrozbu upozornil jako první.

Do problémů se lidé dostali poté, co otevřeli registrační okno s výzvou k zadání licenčního čísla. To má uživatel získat z vygenerovaného dokumentu .txt. Místo kódu je uvnitř ale pouze odkaz na registrační formulář, do něhož se zadává telefonní číslo, jméno a další citlivé údaje.

Klíč k domnělé PC verzi nové hry samozřejmě chybí, stejně jako celý objemný balík nemá s hrou samozřejmě nic společného. Na lep kyberzločincům sedli především ti, kteří ve snaze získat zdarma hru, která se prodává zhruba za 1500 Kč, zapomněli na základní zásady bezpečnosti při pohybu na internetu.

Autoři virů využívají ty nejaktuálnější fenomény 

Nutno podotknout, že autoři virů a škodlivých kódů využívají k šíření vždy ty nejaktuálnější fenomény, o něž je v populaci mimořádný zájem. Útočníci se vždy snaží zabalit škodlivý kód do atraktivního obalu. Může jít o novou hru, užitečný software, ale i šokující zprávy nebo zajímavá videa.

Pokud neodoláte a kliknete, uděláte přesně to, v co tvůrce viru doufal. Proto každou podobnou neodolatelnou nabídku vždy nejdříve dvakrát zvažte, abyste místo hraní nemuseli řešit ztrátu dat způsobenou malwarovou infekcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám