Hlavní obsah

Užívejte si rychlé surfování na internetu, ale vždy radši bezpečně

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Život online si užijete, pouze pokud je dostatečně rychlý. Každé zdržení obtěžuje a je jedno, zda jde o zadávání hesla, vyplňování povinných formulářů nebo kontrolu podezřelých odkazů. Na druhou stranu nepřiměřeně vysoká rychlost je vždy riziková. V případě internetového surfování vám sice nehrozí bouračka, na síti ovšem číhá mnoho havěti, která vám může nepříjemně zkomplikovat život.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Nemusíte být paranoidní ani se držet zpátky nebo se vzdát čehokoli, co vám internet nabízí. Měli byste ale být opatrní a místo bezhlavého klikání občas prostě trochu zpomalit. Přečtěte si pět tipů, kdy je správná chvíle nadechnout se a obětovat chvilku počítačové bezpečnosti.

1.    Pozor na podezřelé plug-iny

Plug-iny jsou běžný a většinou i nevinný způsob, jak rozšířit funkčnost vašeho prohlížeče. S jejich pomocí můžete například stahovat videa z různých online služeb či pohodlněji sledovat dění na sociálních sítích. V poslední době se ovšem objevila řada plug-inů, které kradou uživatelská data, a dokonce zapojují napadené počítače do DDoS útoků. Vybírejte proto podobné pomocníky pečlivě a při instalaci dbejte na jejich důvěryhodnost.

2.    Blokujte samovyskakovací okna

Ne všechna samovyskakovací okna jsou špatná – mnohá naopak urychlují a usnadňují váš pohyb po síti. Často ovšem obsahují podvodné nabídky a malware, který uživatele v nejlepším případě pouze obtěžuje. Pokud automatické otevírání oken zablokujete, můžete si sami vybrat, zda si jejich obsah zobrazíte, nebo ne.

3.    Nebuďte příliš otevření na sociálních sítích

Důvěřuj, ale prověřuj. Sbírat přátelství na sociálních sítích jako pokémony rozhodně není dobrý nápad. Otevíráte tím vrátka do vašeho soukromí těm, které vůbec nemusíte znát. Data, která o sobě zveřejňujete, může někdo snadno shromažďovat a následně zneužít nebo prodat. Je proto lepší si ještě dnes prostudovat nastavení soukromí na vašich sociálních sítích. Možná se budete divit, co všechno na sebe prozrazujete.

4.    Neukládejte si hesla v prohlížeči

Pamatovat si heslo? Proč? Mám ho přece uložené ve svém prohlížeči. Podobná praxe vás sice jednou provždy zbaví otravného zadávání kombinací do nejrůznějších okének, problém ovšem nastane, až se jednou zapomenete odhlásit. Proto raději vymažte ve vašem prohlížeči historii a pořiďte si speciální program pro správu hesel. Chvilku to zabere, ale vyplatí se to.

5.    Používejte kvalitní bezpečnostní program

Spoustu starostí s bezpečností vám může ušetřit spolehlivý antivir. Dnes jsou na trhu produkty, které vás ochrání nejen při surfování na internetu, ale také na sociálních sítích. Jedním z nich je ESET Smart Security 7 od společnosti ESET, který obsahuje funkci ESET Social Media Scanner. Ta monitoruje a udržuje v bezpečí na sociálních sítích nejen účet samotného uživatele, ale i jeho přátele. Součástí tohoto nástroje je Centrum zabezpečení, které zobrazuje aktuální úroveň ochrany osobních údajů na Facebooku a Twitteru, případně navrhuje změny v nastavení soukromí.  Společnost ESET navíc připravila podzimní akční nabídku pro nové zákazníky 3 roky za cenu 2. Všichni, kdo si zakoupí novou elektronickou licenci pro některý z produktů ESET pro firmy nebo domácnosti (s výjimkou ESET Family Security Pack), získají ochranu proti virům na tři roky za stejnou cenu, jako stojí ochrana na dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám