Hlavní obsah

Viry made in China

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Rozhlédněte se kolem sebe a zkuste si uvědomit, kolik věcí ve vašem bezprostředním okolí pochází z Číny. U oblečení nebo elektroniky nenápadný nápis „Made in China“ nepřekvapí, z nejlidnatější země světa se ale nevyváží pouze zboží. Východní velmoc produkuje kromě triček a plastových hraček také počítačové viry a další malware. Samozřejmě opět ve velkém.

Foto: sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Není to tak dávno, co média ve světě obletěla zpráva o tom, že v nově zakoupených počítačích s operačním systémem Windows byl předinstalovaný malware. Pracovníci Microsoftu, kteří nakoupili v několika čínských městech 20 nových počítačů a notebooků, ve čtyřech z nich nalezli počítačovou infekci.  V jednom případě šlo dokonce o známý rootkit Nitol. Jeho stopa vedla k serveru 3322.org, hlavnímu rozcestníku viru, který má na starosti více než 500 dalších typů malwaru. Podle Microsoftu šlo o největší úložiště škodlivého softwaru, s jakým se kdy jeho zaměstnanci setkali.

Nyní se Čínská lidová republika může „pochlubit“ dalším globálním prvenstvím. A uvozovky jsou na místě. Ze sledování škodlivých kódů nyní jasně vyplývá, že nárůst množství škodlivého kódu, se kterým se nyní potýká Čína, nikde ve světě nenajdete. Podle nedávno zveřejněných oficiálních údajů vzrostl v zemi počet mobilního malwaru 25krát oproti roku 2011. Počet vzorků škodlivého softwaru, zjištěných na mobilních zařízeních, se v loňském roce zvýšil podle agentury Xingua na 162 981.

Do třetice se dostala Říše středu do hledáčku bezpečnostních expertů před několika dny. Populární cloudová služba Dropbox se dostala pod palbu čínských hackerů, kteří se pokusili zneužít její veřejně přístupné složky pro šíření malwaru. Útočníci si jednoduše zřídili účet a nahráli na něj škodlivý obsah, který pak cíleně distribuovali k předem vybraným uživatelům. Schovávali se přitom za důvěryhodnost značky Dropbox, čímž zmátli velký počet svých obětí.

Abyste se dalším zářezem na pažbě kybernetických zločinců nestali vy, je nutné používat kvalitní bezpečnostní řešení, jako je například ESET Smart Security. To obsahuje vedle oceňovaného antiviru mimo jiné také speciální ochranu před krádeží identity, která dokáže zabránit hackerům ve zneužití citlivých dat (internetové bankovnictví, foto, video atd.) nebo umožní zůstat v bezpečí při použití veřejného Wi-Fi připojení.

ESET v České republice otevřel také specializované pracoviště pro odvirování počítačů (ESET Antivirová ambulance), které představuje speciálně vybavený prostor určený k odvirování počítačů a dalších zařízení pro všechny zákazníky s platnou licencí. Ti mohou kdykoli během pracovní doby technické podpory přinést svůj počítač do firmy ESET na Praze 7, a technici jej poté zcela zdarma zbaví malwaru.

Reklama

Výběr článků

Načítám