Hlavní obsah

Nejnebezpečnější počítačové viry historie

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se stane, když váš počítač napadne virus? To závisí na typu počítačového viru, nelegálního programu, který se potají kopíruje a šíří na další počítače. Nejčastěji hrozí hromada vyskakovacích reklamních oken nebo krádež dat, která jste měli uložena na disku. Pojďme se podívat na nejnebezpečnější viry v historii.

Foto: sxc.hu

ilustrační obrázek

Článek

I Love You (2000) – Jde pravděpodobně o vůbec nejslavnější a nejnebezpečnější virus v historii internetu, který během jediné noci postihl deset procent všech internetových uživatelů a způsobil finanční škodu okolo 5,5 miliard dolarů. Infikovaná e-mailová příloha nadepsaná LOVE-LETTER-FOR-YOU po otevření rozeslala své kopie na všechny adresy, které měla oběť uložené v adresáři. Zákeřnost hrozby spočívala v tom, že přicházela z důvěryhodné adresy a díky slibnému názvu donutila ke spolupráci milióny lidí, kteří si chtěli přečíst jim určený milostný dopis.

Melissa (1999) – Tento vir známý i pod dalšími jmény byl makrovirem šířícím se hromadnou poštou, který dokázal přetížit velké množství e-mailových systémů a víceméně ucpat schránky infikovanými e-maily. V tomto případě se nejednalo o samostatný program ani o červa. Melissa se  šířila skrz programy Microsoft Word a Excel, a z e-mailového klienta Microsoft Outlook rozesílala hromadné e-maily. Pokud byl dokument infikován, po jeho stažení a otevření se rozjela masová výroba elektronické pošty, která doslova zahltila schránku uživatelům, na něž měla oběť uložený kontakt.

Solar Sunrise (1998) – Dva kalifornští teenageři překvapili americkou vládu, když prolomili a ovládli zhruba 500 vládních vojenských systémů. Tento kousek se jim povedl díky viru Solar Sunrise, který naprogramovali a pojmenovali po operačním systému Sun Solaris. Incident, který poukázal na řadu závažných bezpečnostních slabin počítačů, využívajících tento operační systém, byl připisován původně iránským vládním hackerům. Brzy se ale přišlo na to, že autory viru byli dva mladí Američané.

Morris (1988) – Červ Morris byl jedním z vůbec prvních počítačových červů, které se šířily prostřednictvím internetu. Všechny své předchůdce ale zdaleka předčil mediální pozorností, které se mu dostalo. Vedl také k prvnímu odsouzení za počítačové zločiny v dějinách Spojených států amerických. Jeho autor, slavný hacker Robert Morris, si za jeho vytvoření odnesl tříletou podmínku, 400 hodin veřejně prospěšných prací a pokutu 10 tisíc dolarů. Disketa s virem, který neměl škodit, ale prozkoumat velikost internetu, se nachází v bostonském muzeu vědy.

Jerusalem (1987) – Jeden z prvních virů na operačním systému MS–DOS v pátek 13. října 1987 zvládl infikovat velký počet institucí v Evropě, Americe a na Blízkém Východě. Název hrozby je odvozen od místa, kde ho poprvé odhalili – na univerzitě v Jeruzalémě. Stejně jako řada podobných škodlivých kódů, i Jerusalem dokázal napadnout tisíce počítačů, aniž by si ho kdokoli všimnul, a to zejména kvůli nedostatečné antivirové ochraně, která tehdy byla ještě v plenkách a řada lidí o existenci počítačových virů ani nevěděla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám