Hlavní obsah

Senioři a internet

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Jednou z nejohroženějších skupin lidí pohybujících se na internetu jsou senioři. Jedná se totiž často o nezkušené a do jisté míry naivní uživatele, kteří jsou náchylní k tomu, udělat v dobře neprobádaném prostředí chybu. Každé zaváhání je potom může stát mnoho starostí, a v horším případě i peněz. Pokud máte doma prarodiče využívající internet, promluvte si s nimi o počítačové bezpečnosti.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Někteří senioři mívají o světě počítačů zkreslené představy a ten pro ně často končí internetovým prohlížečem a e-mailem. Na druhé straně průzkum serveru Net Security ukázal, že starší uživatelé znalí problematiky počítačové bezpečnosti berou její dodržování mnohem vážněji než teenageři, kteří se narodili pomalu s myší v ruce.

Aby vaší babičce fungoval počítač bez problémů a nenaletěla na některý phishingový podvod, nebo si nestáhla škodlivý kód, který byl součástí jednoho ze stovek obdržených řetězových e-mailů, je nejlepší si o této problematice promluvit. Začít s debatou můžete právě u elektronické pošty, která v této věkové kategorii bývá nejpoužívanější internetovou službou.

Jako každý začínající uživatel internetu, i senior by se měl dozvědět, že existují rizika spojená s užíváním internetu. A to i přesto, že sedí u vlastního počítače u sebe doma. Komunikujete-li se seniorem e-mailem, ubezpečte se, že ví, co jsou to počítačové viry, spam a podvodné e-maily. V anglicky mluvících zemích už se dokonce objevují hrozby, například podvodné nabídky laciných medikamentů, cílící speciálně na starší lidi.

Velkým problémem pro seniory mohou být i přihlašovací hesla, jejichž zadávání je otravné, a jsou-li bezpečná, naopak se špatně pamatují. Proto je vhodné promluvit si o tom, co může způsobit třeba ztracený papírek, na němž jsou napsané přihlašovací údaje k počítači nebo emailovému účtu.

Počítačové viry, spam a další počítačové hrozby přitom dokáže spolehlivě ochránit kvalitní bezpečnostní řešení. Nový ESET Smart Security 6 obsahuje mimo jiné funkcionalitu Anti-phishing, která dokáže zabránit podvodným internetovým stránkám získat citlivá data, jako jsou uživatelské jméno, heslo k poštovním účtům a internetovému bankovnictví nebo detaily o kreditní kartě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám