Hlavní obsah

Pět rad, jak ochránit svou soukromou e-mailovou adresu

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko najdete někoho, kdo na potkání rozdává vlastní soukromé telefonní číslo. Není divu. Ani vy přece nechcete, aby vás pořád někdo obtěžoval. Nakládáte ale stejně i s vaší soukromou e-mailovou adresou? Ani tu byste totiž neměli sdělovat každému. Přestože třeba bylo její zřízení zdarma, má svou cenu.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Přirovnání k telefonnímu číslu sedí více, než se na první pohled zdá. E-mailová adresa je podobně důležitý kontaktní údaj, často jedním z nemnoha, který na vás vaše okolí má. Proto byste si měli dávat pozor, jak s ní nakládáte. Stejně tak jako se může váš e-mail stát vaším pomocníkem, můžete jeho nesprávným používáním ohrozit své soukromí, data i peníze. Mějte také na paměti, že ačkoli založení nové e-mailové schránky nestojí peníze, bude vás stát nemalé úsilí donutit okolí akceptovat její změnu. Tato rizika snížíte na minimum, budete-li dodržovat následující pravidla.

1. Vaši soukromou e-mailovou adresu byste v první řadě neměli používat k pracovním účelům. Pro práci by měl sloužit pouze pracovní e-mail, což po vás zaměstnavatel nesporně bude vyžadovat. Pokud v tomto ohledu nebudete dostatečně striktní, budou vás vaši bývalí spolupracovníci a klienti bombardovat poštou ještě dlouho poté, co jste podali výpověď.

2. Nepište soukromý (ani pracovní) e-mailový kontakt na internetová fóra a do dalších služeb. Spamovací roboti procházejí internetové stránky a vyhledávají adresy, na které pak začnou chodit tuny spamu. Balíčky s e-mailovými kontakty jsou aktivem, se kterým se na internetu čile obchoduje. Jakmile jednou skončíte v síti spammerů, nezbývá než spolehnout se na dobrý antispamový filtr nebo si vytvořit nový emailový účet.

3. Výše uvedené platí i pro webové služby, které vyžadují ověřenou registraci. Ta samozřejmě probíhá prostřednictvím e-mailu. Jestliže použijete svou soukromou adresu, může se stát, že do schránky začnete pravidelně dostávat novinky a upozornění, o které jste vůbec nestáli, tzv. graymail. Pokud už tento kontakt pro registraci využijete, zkontrolujte si, zda jste si nezaškrtli odběr novinek, o které ve skutečnosti nemáte zájem. Abyste nemuseli důkladně studovat podmínky pro odběr novinek, pro registraci programů a služeb raději používejte jinou adresu než vaši soukromou, nejlépe jednorázový e-mail, např. na adrese GetOneMail.com nebo Melt Mail. Jde o schránky, které fungují pouze omezenou dobu a slouží pouze k jednorázovému vybrání pošty. Jejich používáním zabráníte spolehlivě přílivu graymailu i možnému rozšiřování seznamu potenciálních rozesilatelů spamu.

4. Pozor na heslo! Jedná se o často zmiňovanou, stále ovšem typickou slabinu soukromých e-mailových účtů. Existuje spousta uživatelů, kteří si schránku založili už před mnoha lety s jednoduchým, lehce zapamatovatelným heslem. V duchu přísloví „zvyk je železná košile“ tato bezpečnostní slabina kvůli pohodlnosti může přetrvat až do dneška. Nejspíš jste to slyšeli už mockrát, ale opravdu stojí za to vytvořit si bezpečné heslo, tedy nejlépe kombinaci číslic, malých a velkých písmen.

5. Nainstalovaný a pravidelně aktualizovaný antivirový a antispamový software by měl být samozřejmostí, stejně jako třeba zapnutý bezpečnostní pás v autě. Spam, viry a jejich varianty je navíc čím dál těžší rozpoznat na první pohled. Pokud budete používat kvalitní bezpečnostní řešení, budete chráněni před valnou většinou z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám