Hlavní obsah

Zákeřný virus ukradl desítky tisíc citlivých dokumentů a poslal je do Číny

Novinky, mif
Aktualizováno

Antivirová společnost Eset odhalila počítačový virus nazývaný Medre, který na napadených strojích cíleně vyhledával kresby vytvořené softwarem pro počítačový design AutoCAD. Analýza tohoto nezvaného návštěvníka odhalila, že odcizené soubory jsou odesílány na freemailové účty v Číně. Počet odcizených souborů se pohybuje v řádech desítek tisíc.

Článek

„Náš výzkum ukázal, že červ Medre posílá otevřené AutoCAD kresby e-mailem přímo na adresu příjemce lokalizovanou na čínských serverech. Používá přitom 22 účtů na doménách 163.com a 21 účtů na qq.com, což jsou čínští poskytovatelé internetu,” řekl výzkumný pracovník společnosti Eset Righard Zwienenberg.

„V případě červa Medre existuje vážné podezření, že jde o průmyslovou špionáž. Každý nový designový návrh je automaticky poslán ke správcům malware. Netřeba dodávat, že tato hrozba může oprávněné majitele duševního vlastnictví stát hodně peněz, protože zločinci mají přístup k návrhům ještě dříve, než jdou do výroby. Může se dokonce stát, že se budou ucházet o patenty na výrobek ještě předtím, než je u patentového úřadu zaregistruje jejich vynálezce,” varoval Zwienenberg.

Počet infekcí je odhadován na desítky tisíc. Nejvíce jich společnost Eset odhalila v zemích Latinské Ameriky v čele s Peru. „Vysoký výskyt incidentů právě v Peru může být vysvětlen tím, že malware se maskoval za AutoCAD soubory společností spolupracujících s tamním veřejným sektorem. To vede k domněnce, že primárním cílem červa jsou právě firmy v této zemi,“ doplnil výzkumný pracovník společnosti Eset.

Po odhalení červa Medre kontaktovala společnost Eset vlastníka domény qq.com Tencent a firmu Autodesk, která vyvíjí AutoCAD. Společně vytvořili záplatu a zablokovali účty používané pro přenos e-mailů s výkresy, aby se zabránilo dalším únikům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám