Hlavní obsah

Kyberzločinci míří na sociální sítě

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyberzločinci v současnosti dokážou stejně jako reklamní agentury dovedně využívat současné trendy a události. Vědí, co je zrovna v kursu a zneužívají toho k internetovým podvodům. Často k tomu používají metody sociálního inženýrství, aktuálního fenoménu mezi počítačovými hrozbami.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Pojem sociální inženýrství znamená v první řadě způsob, jakým podvodníci získávají od lidí důvěrné informace, kdy prostřednictvím manipulace zneužívají jejich důvěry k vlastním cílům. Na internetu se lze setkat s několika formami této techniky, jako je např. phishing, který pátrá nejčastěji po údajích o bankovních účtech pomocí e-mailů tvářících se jako oficiální žádost banky. Dnes už se ale častěji setkáváme s falešnými odkazy připojenými k nějaké senzační zprávě.

Jednou z prvních podob, kterou na sebe tento druh sociálního inženýrství vzal, bylo šíření kontroverzní, šokující zprávy prostřednictvím spamu do e-mailových schránek. V roce 2007 se po internetu rychlostí blesku roznesla zpráva o 230 mrtvých, která měla na svědomí bouřka ženoucí se celou Evropou. Jako nositele ji využíval ruský škodlivý software Win32/Nuwar přezdívaný „Storm worm“.

Spamy jsou však v dnešní době už méně efektivní, obzvlášť v porovnání se sociálními sítěmi. Po těch se „neuvěřitelné a šokující“ zprávy šíří s velkou setrvačností samy, takže autorům podvodu stačí pustit z kopce sněhovou kouli a jen se dívat, jak se nabaluje. V našem prostředí je ideálním nosičem Facebook, který používá téměř 3,5 miliónu uživatelů v ČR.

Čím dál častěji se mezi uživatelskými statusy, fotkami a odkazy vyskytují „šokující“ videa nebo informace. Přestože někdy už od pohledu vypadají podezřele, v záplavě důvěryhodného obsahu se snadno schovají, a ani pro zkušenějšího uživatele není snadné je identifikovat. Když pak neovládnete svoji zvědavost a kliknete na odkaz, jste nuceni stáhnout si kodek nebo aplikaci, abyste si mohli video nebo fotku prohlédnout.

Jakmile tímto způsobem skočíte na lep a soubor stáhnete, rozšíří se přes váš profil na další účty, přičemž na vašem počítači získává přístupové cesty k důvěrným datům nebo slouží k optimalizaci cizích stránek pro pozice ve vyhledávačích. Tato technika, známá jako Black Hat SEO, je v současnosti na Facebooku dominantní hrozbou. Vinu nesou senzacechtiví uživatelé, kteří na tyto odkazy klikají.

Ať už se jedná o údajné exkluzivní informace ze zpravodajství, světa celebrit nebo sportu, je velmi nepravděpodobné, že byste se o nich dozvěděli jako první na sociální síti. Mnohem spíš objevíte senzaci na pravidelně aktualizovaném zpravodajském serveru. Abyste mohli být při prohlížení obsahu klidnější, pořiďte si kvalitní bezpečnostní software, který i neopatrné chování uživatelů dokáže minimalizovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám