Hlavní obsah

Uživatelé se k datům z Megauploadu nikdy nedostanou, vyhrožuje filmový svaz

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Data ze zablokovaného serveru Megaupload zatím nebyla smazána. Přesto k nim uživatelé před definitivním rozhodnutím soudu nemohou přistupovat. Americká filmová asociace (MPAA) však dělá vše pro to, aby se lidé ke svým datům už nikdy nedostali. Upozornil na to server CNet.

Foto: Megaupload

Logo serveru Megaupload

Článek

Co si počít se zablokovanými servery Megauploadu nyní řeší americká justice. Původní data uživatelů totiž zabírají místo na 25 tisících serverech, za které však od zablokování domény megaupload.com nikdo neplatí provoz.

To se pochopitelně nelíbí společnosti Carpathia Hosting – provozovateli serverů, který soud požádal o verdikt, co má udělat s daty. Požaduje přitom po úřadech zaplacení provozních nákladů, případně dovolení data smazat.

Ještě před případným smazáním dat by chtěla společnost Carpathia Hosting ale nabídnout registrovaným uživatelům Megauplodu možnost stáhnout si jejich data. Právě to ale vadí zástupcům MPAA, protože podle nich většina dat byla pořízena nelegálně a zpřístupnění uživatelům opět umožní jejich nelegální šíření na internetu.

„Naším hlavním zájmem je zajistit, aby audiovizuální obsah našich členů nemohl jen tak kolovat po internetu,“ uvedli v prohlášení právníci MPAA s tím, že po soudu budou v případě zpřístupnění původních dat požadovat důsledný monitoring všech uživatelů a toho, co budou stahovat.

Pirátům se blýská na horší časy

Proti počítačovým pirátům se snaží filmová asociace bojovat na více frontách. Minulý týden se nechal například slyšet Alfred Perry, viceprezident studia Paramount Pictures, které je členem MPAA, že zablokování serveru Megaupload byl jen začátek.

„Dál budeme pokračovat v prosazování našich práv,“ uvedl Perry s tím, že se právníci Paramount Pictures nyní zaměřují na pět největších serverů pro sdílení dat na světě. Konkrétně na Put Locker, Media Fire, Fileserve, Deposit files a Wupload.

„Těchto pět nejnavštěvovanějších webů generuje 41 miliard zobrazených stránek za rok. To je, jakoby každý člověk na planetě viděl pět stránek,“ konstatoval viceprezident Paramount Pictures s tím, že většina zobrazených stránek se týká právě nelegálního obsahu. Proto prý studio chystá prostřednictvím Americké filmové asociace stejné kroky jako u Megauploadu.

Server Megaupload.com, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, nechala americká justice na konci ledna zavřít kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám