Hlavní obsah

Samotný počítač vás neochrání

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Každý den naše počítače a data ohrožuje 200 tisíc nových hrozeb. Může jít o viry, červy, trojské koně, spyware a další nežádanou počítačovou havěť. A proto pokud nechcete přijít o svá drahocenná data, je v dnešní době důležité nepodcenit zabezpečení počítače. Jak se tedy lze bránit?

Článek

 Prohlížeče a antivirová ochrana

Pravidelně si ověřujte, zda používáte nejnovější verzi internetového prohlížeče, který obsahuje více bezpečnostních prvků. To samé platí i o antivirové a antispyware ochraně. Pokud žádný bezpečnostní program nevlastníte, vystavujete se zbytečnému riziku. Je to úplně stejné, jako byste nechali otevřené dveře od bytu s cedulkou pro zloděje „Chovejte se jako doma“. Počítač bez antivirové ochrany je pro kyberzločince až příliš jednoduchým cílem.

Pirátství

Warez nebo internetové úschovny jsou také hojně využívány k šíření škodlivého softwaru. Počítačovému pirátovi stačí pojmenovat infikovanou aplikaci názvem programu, který uživatel shání. Jednoduchou ochranou před tímto nebezpečím je prověřit komentáře a historii uživatele, jenž tyto infikované soubory šíří, a hlavně nestahovat nelegální software.

Externí média

Vaši příbuzní, přátelé či ostatní známí vám mohou počítač nakazit malwarem například prostřednictvím externích médií, jako jsou USB klíčenky nebo DVD disky, aniž by o tom měli tušení. Podle antivirové firmy ESET dokonce třetina z deseti nejčastějších počítačových hrozeb využívá ke svému šíření externí média. Způsobeno je to zejména zneužitím funkce zvané Autorun, která umí automaticky spustit soubory umístěné na vyměnitelných médiích po připojení k počítači.

Pro zabránění šíření malwaru zneužívajícího soubor Autorun stačí jen zakázat automatické spouštění vložených médií v operačním systému Windows na vašem notebooku nebo počítači. Nejnovější systém Windows 7 má tuto možnost dokonce deaktivovanou přímo v základním nastavení. Pokud navíc ještě používáte kvalitní antivirový software, je riziko nákazy přes USB klíčenky či jiná přenosná média opravdu minimální. Například ESET Smart Security 5 obsahuje funkci „Kontrola externích médií“, která automaticky vyzve uživatele, aby nechal zkontrolovat obsah všech flash pamětí (USB, SD), firewire, CD a DVD, takže lze zablokovat konkrétní hrozby, které by se mohly do systému dostat prostřednictvím médií. Vy pak můžete pomocí této funkce přenosná média zakázat nebo povolit.

Vedlejší instalace

Při instalaci neškodné aplikace se může stát, že vám program nabídne výhodnou cenu za instalaci většinou „sesterské“ aplikace, jež by vám měla pomoci dobře ochránit PC. Udělá však přesný opak. Je proto důležité dávat si pozor při instalaci, co odkliknete, jelikož nevíte, s čím přesně souhlasíte a co si necháváte do počítače instalovat. Pokud si nejste jisti, ukončete instalaci a prověřte si program, a až podle výsledků pokračujte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám