Hlavní obsah

Největší hackerský útok v dějinách internetu zasáhl Bílý dům i FBI

• Aktualizováno
Novinky, mif

Krušné chvilky zažívají počítačoví specialisté americké vlády. Hackerská skupina Anonymous totiž jako odvetu za zablokování webu megaupload.com, který je největším serverem pro sdílení dat na internetu, napadla stránky amerického FBI a Bílého domu. Později se hackerům podařilo zablokovat přes deset dalších webů a další útoky chystají.

Článek

„Spustili jsme největší útok v historii internetu, který ochromí vlády i stránky hudebního průmyslu. Členové kongresu musí změnit plánovanou legislativu, jinak naše zbraně neutichnou,“ uvedli členové sdružení Anonymous na svých internetových stránkách s tím, že dokud nebude server megaupload.com opět zpřístupněn, útoky budou pokračovat.

Kromě stránek FBI a Bílého domu se hackerům podařilo zablokovat například stránky Amerického sdružení filmového průmyslu, asociace fonografického průmyslu, ministerstva spravedlnosti a vydavatelství Universal Music a Warner Music.

Foto: akamai.com

Celosvětová odplata za Magaupload: Oranžová pole naznačují intenzitu hackerských útoků oproti běžnému dni v celosvětovém měřítku na jednotlivých kontinentech.

Anonymous chystají další útoky

Na seznamu napadených stránek, který hackeři pravidelně aktualizují, bylo v pátek ráno uvedeno celkem 14 webů. „Nebude trvat dlouho a přibydou desítky dalších webů firem, které chtějí potlačovat svobodu internetu,“ předeslal další plány sdružení Anonymous jeden z jejich členů v diskuzi pod seznamem.

Při útocích hackeři využili techniku nazývanou DDoS (Distributed Denial of Service). V praxi takový útok probíhá vždy podle stejného scénáře. Tisíce počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Server megaupload.com, který patří mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, americká justice nechala ve čtvrtek večer zavřít kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Ideologické útoky budou přibývat

Podle bezpečnostních expertů je reakce hnutí Anonymous na zavření serveru megaupload jen prvním náznakem toho, co nás čeká. Podobné ideologické útoky se totiž budou rozmáhat stále častěji. Takzvaný hacktivismus, tedy aktivita hackerů v on-line světě, se bude týkat stále častěji firem i státních organizací.

„Více než dříve budou tyto akce mířit proti politikům, soudům, policejním složkám, ale i vrcholným manažerům. V roce 2012 dojde také k ukázkovým akcím v oblasti kybernetické války. Hlavním cílem zatím bude spíše testovat možnosti těchto útoků. Až dosud vlády vyspělých zemí chránily především své vládní a vojenské sítě. Nyní si bude třeba uvědomit i míru škod, které mohou způsobit akce proti další kritické infrastruktuře zejména rozvodným sítím,“ konstatovala mluvčí české pobočky antivirové společnosti McAfee Alžběta Hanibalová.

Hnutí Anonymous

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Ideologicky motivovaný útok zaznamenala společnost Eset například po prosincových parlamentních volbách v Rusku. Cílem hackerské aktivity se stala webová stránka Superjedi.ru, kde si v diskusním fóru lidé vyměňovali názory na politickou situaci v zemi, připomněl server Softpedia.

Reklama

Výběr článků

Načítám