Hlavní obsah

Desítky firem se staly obětí internetového útoku, stopy vedou do Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně 48 firem působících v oblasti chemie nebo obranných systémů se stalo obětí koordinovaného kybernetického útoku, který je spojován s mužem v Číně. Podle agentury Reuters to vyplývá ze sdělení bezpečnostní firmy Symantec Corp.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Společnost postižené firmy blíže neupřesnila, uvedla ale, že jde o korporace, které vyrábí chemické sloučeniny a vyspělé materiály. Jejich počítače byly napadeny softwarem známým jako PoisonIvy, který se užívá ke krádežím informací, jako jsou dokumenty o nových projektech, vzorcích nebo podrobnostech k výrobním procesům.

Podstatná část zasažených počítačů se nacházela ve Spojených státech a Velké Británii. Je mezi nimi 29 firem, které vyrábějí vyspělé materiály používané v armádních vozidlech.

Podle Symantecu byla důvodem útoku zřejmě průmyslová špionáž. Hackeři prý nejčastěji postupovali tak, že zjistili požadovaný dokument, zkopírovali ho a nahráli na vzdálený server. Společnost útok spojuje s mužem v severní Číně, není ale schopna zjistit, zda byl jediným útočníkem, nebo zda hrál jen nějakou přímou nebo nepřímou roli. Zjištěno zatím ani není, zda jednal jménem jedné nebo několika stran.

Podle Reuters jde o další z řady úzce cílených kybernetických útoků, které jsou podle bezpečnostních odborníků zřejmě dílem hackerů podporovaných vládou.

Největší útok v historii internetu

Bezpečnostní experti z antivirové společnosti McAfee objevili na začátku srpna dosud největší zaznamenaný útok hackerů v historii internetu. Kybernetickým zločincům se podařilo proniknout do 72 organizací, a to včetně OSN, olympijského výboru a vlád z celého světa.

„Byli jsme překvapeni obrovskou rozmanitostí napadených organizací a drzostí pachatelů,“ uvedl ve 14stránkové zprávě o aktuálních hrozbách na internetu Dmitri Alperovitch ze společnosti McAfee.

„Je otázkou, jaká data byla přesně odcizena a na co budou využita. Nicméně pokud jen zlomek dat bude použit na vytvoření lepších konkurenčních produktů, představuje tato ztráta masivní ekonomickou hrozbu,“ dodal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám