Hlavní obsah

Hacker, který nakazil zákeřným virem 12 miliónů počítačů, skončil v poutech

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublaň

Slovinské policii se minulý týden podařilo dopadnout počítačového piráta, který podle obvinění infikoval zákeřným virem 12 miliónů počítačů. Ty pak zapojil do několika botnetů (sítě zotročených PC), které slouží k rozesílání spamu, internetovým útokům a dalším nelegálním činnostem. Upozornil na to server Wistv.com.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zadrženým hackerem má být Matjaz Skoranc ze severozápadního města Maribor. Policie k jeho zatčení s ohledem na právě probíhající vyšetřování nesdělila žádné další informace.

Jisté však je, že Skoranc nemá pletky se zákonem kvůli počítačové kriminalitě poprvé. Už loni v červenci jej zadržela FBI ve spolupráci se španělskou policií, když rozbíjela botnet Mariposa. Ten se specializoval na podvody s kreditními kartami a krádeže přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví.

Botnet Mariposa fungoval od roku 2008 a měl negativní dopad na velké banky a společnosti z celého světa, připomněl server Wistv.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám