Hlavní obsah

Další falešná aplikace pro Android, problémům se nevyhnul ani Google+

Novinky, Jakub Kuneš, Petr Bořuta (zdroj: dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uživatelé mobilních telefonů s operačním systémem Android jsou opět ohroženi falešnými aplikacemi. Útočníci si nyní vzali na mušku i samotný Google, který operační systém Android vyvíjí. Hackeři začali šířit podvodnou aplikaci sociální sítě Google+.

Článek

Falešná aplikace namísto propojení se zmiňovanou sociální sítí zaznamenává IM konverzace, GPS lokace, výpisy volání a další citlivá data. Automaticky nahrává i hovory. Malware nabíhá v pozadí při zapnutí telefonu a nastřádaná data odesílá na vzdálený server, kde si je pravděpodobně přeberou výrobci malwaru.

Jak se jí zbavit?

Google++, jak se falešná aplikace jmenuje, škodí podobně jako další podvodné nástroje, které se šíří na telefonech Android. Na rozdíl od případů z minulosti ovšem Google++ není k dispozici na oficiálním obchodu s aplikacemi, Android Marketu. Google++ musí uživatel stáhnout z falešné webové stránky a posléze manuálně nainstalovat.

Jednoduché je však i odstranění aplikace pro uživatele, kteří si ji stáhli a škodí jim. V menu telefonu stačí zvolit položky Nastavení -> Aplikace -> Správa aplikací a následně Google++ odinstalovat.

Android nebezpečnou platformou

Android čelil bezpečnostním problémům i v minulosti. Nejčastěji se útočníci soustředí právě na kradení citlivých informací, jako jsou údaje z adresáře, SMS zprávy či IMEI. Určitý malware také zasílá prémiové SMS bez vědomí majitele. Nejznámějším případem malwaru na Androidu je trojský kůň Geinimi, který hackerům dokonce umožňoval vzdálený přístup k telefonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám