Hlavní obsah

Největší internetovou hrozbou pro děti je nevhodný obsah

Novinky, Petr Bořuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetoví uživatelé si jsou vědomi nebezpečí, kterým děti čelí v online světě. Vyplývá to z výzkumu společnosti ESET, dle něhož více než polovina uživatelů považuje nevhodný internetový obsah přinejmenším za „poměrně velkou hrozbu“. Každý čtvrtý uživatel přitom nevhodný obsah, například erotické stránky či násilná videa, pokládá za vůbec nejvážnější hrozbu, které jsou děti na internetu vystaveny.

Článek

Výzkum odhalil, že vystavení nevhodnému obsahu považuje za „poměrně velkou hrozbu“, „velkou hrozbu“ nebo „největší hrozbu“ 53,7 % uživatelů. Za vůbec žádnou hrozbu zmíněný obsah naopak nepovažuje 14,9 % dotázaných. Na základě výzkumu, který v dubnu a květnu tohoto roku provedla ve 49 zemích firma InSites Consulting, sestavila společnost ESET několik rad, které pomohou s ochranou dětí na internetu.

Jak vyzrát na bezpečnost dětí v online prostředí? Šest tipů pro rodiče

  • Založte dítěti na počítači vlastní účet. Jde o jediný efektivní způsob jak kontrolovat internetovou aktivitu dítěte. Administrátorská práva by měl mít vždy pouze dospělý uživatel.
  • Používejte nástroje pro rodičovskou kontrolu. Ty umožňují efektivně kontrolovat internetové aktivity dětí. Často jsou součástí antivirového programu nebo webového prohlížeče.
  • Sledujte stránky, které dítě navštěvuje. Pokud odhalíte smazanou historii navštívených internetových stránek, s dítětem zkuste promluvit.
  • Vysvětlete, jak je to s důvěrnými informacemi. Žádná instituce nevyžaduje sdělování důvěrných údajů, například jmen nebo hesel, přes e-mail či chat. Pravidelně kontrolujte, jak je na tom dítě s bezpečnostní gramotností a vzdělávejte ho.
  • Ne všechno na internetu je pravda. Dětem objasněte, že ne všechny zprávy na internetu pochází ze spolehlivého a důvěryhodného zdroje. Obzvlášť nebezpečné může být klikání na podezřelé adresy v honbě za ziskem šokujících informací nebo zábavného obsahu.
  • Hovořte s dětmi otevřeně. Otevřená komunikace je pro bezpečnost dětí velmi důležitá. Děti podněcujte k tomu, aby s vámi sdílely své obavy a zájmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám