Hlavní obsah

Bezpečnost na Macu? Vyzkoušejte antivir na 30 dní zdarma

Novinky, Petr Bořuta (Zdroj: eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Mac je v porovnání s Windows bezesporu bezpečná platforma. Ochrana pro Mac je tedy důležitá hlavně z důvodu přenášení hrozeb na ostatní operační systémy. Nicméně učinit bezpečné ještě bezpečnějším je možné vždy.

Článek

Ač je platforma Mac co do počtu virů, trojských koní, červů a dalších hrozeb prokazatelně bezpečnější než operační systém Windows, rizikům jsou vystaveni i uživatelé Macu. Útočníci totiž mnohem častěji využívají lidské chyby než bezpečnostní trhliny v systému. Laičtí uživatelé jsou tak sami sobě největší hrozbou.

Například na začátku května bezpečnostní společnosti odhalily falešný antivirový program nazvaný MAC Defender. Podvodníci pro šíření tohoto scarewaru (škodlivý software, který se vydává za bezpečnostní programy) používali techniku blackhat SEO, kdy se nebezpečné stránky umisťují na předních pozicích. Obsahují totiž pro vyhledávače relevantní klíčová slova. Samotná aplikace vypadá profesionálně, její design odpovídá prostředí MACu, a tak může leckteré uživatele snadno zmást.

Potřeba antivirového řešení na platformu Mac OS X je však důležitá hlavně z toho důvodu, že Mac může plnit úlohu nositele počítačových hrozeb a infikovat ostatní počítače v síti, které běží na platformě Microsoft Windows.

Bezpečnostní řešení pro platformu Apple již výrobci antivirových produktů nabízí. Produkt ESET Cybersecurity společnosti ESET obsahuje skenovací jádro založené na unikátní technologii ESET ThreatSense®, jež detekuje hrozby v reálném čase a využívá pokročilou heuristiku na ochranu uživatelů před neznámými hrozbami. Použitím generických vzorků a proaktivní technologie napomáhá odhalovat neznámé mutace již známých typů malwaru. Tato technologie tak nabízí ochranu proti nejnovějším hrozbám i v prvních hodinách jejich šíření.

Kromě skenování hrozeb vytvořených pro platformu Mac má ESET Cybersecurity schopnost detekovat i hrozby určené pro Windows. Ty by sice neměly poškodit samotný Mac, ale mohou ovlivnit systémy založené na OS Windows.

Pokud vlastníte Mac a chcete se přesvědčit o důležitosti antivirového produktu na tomto operačním systému, můžete produkt vyzkoušet na 30 dní zcela zdarma. Další informace o antivirové ochraně pro Mac najdete na http://www.eset.cz/cz/domacnosti/produkty/cybersecurity/.

Reklama

Výběr článků

Načítám