Hlavní obsah

Hackeři se začali zaměřovat na duševní vlastnictví firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní zájem počítačových podvodníků se přesunul od osobních informací k duševnímu vlastnictví firem, především nejznámějších celosvětově působících společností. Duševní vlastnictví firem je často nedostatečně chráněno, a protože lze snadno zpeněžit, stává se v podzemní ekonomice v podstatě novým platidlem. Vyplývá to z celosvětové studie antivirové firmy McAfee mezi více než 1000 respondenty.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Krádeže duševního vlastnictví firem se soustřeďují zejména na obchodní tajemství, marketingové plány, výsledky výzkumu a vývoje nebo i na zdrojové kódy softwaru.

O narušení dat organizace často mlčí. Pouze tři podniky z deseti informují o veškerých narušeních dat. Naopak 60 procent společností si vybírá, jaké incidenty oznámí a jaké ne. Firmy zároveň hledají země, kde existuje mírnější legislativa z hlediska povinnosti informovat o únicích dat.

Kvůli ekonomické recesi přesunula část firem svá datová úložiště do levnějšího zahraničí. Hledání levnějších variant ukládání dat připustila polovina účastníků studie, což v porovnání s rokem 2008 představuje výrazný nárůst. Třetina organizací plánuje zvýšit množství citlivých informací uložených v zahraničí, zatímco před dvěma roky se takto vyjádřila pouze pětina respondentů.

Za nejméně bezpečné oblasti pro podniková data jsou považovány Čína, Rusko a Pákistán, na opačném konci žebříčku z hlediska důvěryhodnosti se nachází Velká Británie, Německo a USA. Za novou hrozbu pro bezpečnost podnikových informací považuje McAfee rozšiřování zařízení, jako je iPad, iPhone a telefony se systémem Android, které zaměstnanci využívají pro pracovní i soukromé účely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám