Hlavní obsah

Bezpečnostních hrozeb pro operační systém Android přibývá

Novinky, Jakub Lohniský (Zdroj: eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S rostoucí oblibou mobilních telefonů s operačním systémem Android se na této platformě objevuje i stále více škodlivého softwaru. Za poslední rok se počet útoků zdvojnásobil. Mají se uživatelé OS Android obávat ztráty svých dat?

Článek

Před časem antivirové firmy upozornily na nebezpečný program s trojským koněm, jenž se šíří skrze operační systém Android. Nese kódové označení Geinimi a byl zatím identifikován jen na čínských neoficiálních stránkách s aplikacemi pro Android.

Podle bezpečnostních expertů je ale jen otázkou času, kdy se objeví na Android Marketu a bude se šířit i skrze oficiální aplikace. I když Google (který operační systém Android vyvíjí) může mazat podezřelé aplikace, není zatím příliš jasné, zda má možnost ničit i programy mimo Android Market Store.

Bezpečnostní odborníci dále uvedli, že Geinimi je vůbec první malware na Androidu, který se chová jako botnet a ve chvíli, kdy se dostane na váš mobilní telefon, je schopný si odnést velkou spoustu osobních dat. Geinimi prý může být řízen ze vzdáleného serveru a stahovat více škodlivého softwaru.

Vzdálenému serveru pak posílá informace o hardwarové a softwarové výbavě telefonu nebo kontakty z adresáře majitele. Pokud má uživatel aktivovaný GPS modul, tak i aktuální zeměpisnou polohu telefonu. Nicméně, uživatel stále musí aplikaci sám nainstalovat: otázkou tak zůstává, zda budou lidé dosti krátkozrací na to, aby instalaci potvrdili.

Na stále častější útoky na OS Android si budeme muset zvyknout. Podle posledních průzkumů se za poslední rok počet útoků téměř zdvojnásobil. Lze předpokládat, že i v letošním roce bude útoků přibývat. Většina antivirových firem vyvíjí nová bezpečnostní řešení pro operační systém Android, která by se měla objevit v průběhu letošního roku.

Chytré telefony jsou pro útočníky stále atraktivnější hned z několika důvodů. Hlavním jsou samozřejmě osobní data – ať už se jedná o uživatelská jména a hesla nebo telefonní a emailové kontakty, případně další údaje.

Všechna tato data můžou útočníci zneužít k dalším škodám. Chytré telefony navíc disponují hned několika komunikačními rozhraními, kudy se škodlivý software může šířit dále. Nesmíme opomenout ani to, že bezpečnostní modul OS Android není nikterak silný, což rapidně zvyšuje šance hackerů. Na druhou stranu Android v porovnání s jinými platformami hlásí poměrně malé procento telefonů, které se opravdu nakazí.

Nejúčinnější prevencí je samozřejmě zdravý rozum. Nestahovat aplikace z neoficiálních stránek je zásadou číslo jedna.  Pokud si už přece jen nějakou aplikaci stáhnete, vždy si důkladně přečtěte, k čemu bude mít přístup.

Reklama

Výběr článků

Načítám