Hlavní obsah

Internet Explorer 7: novorozeně Microsoftu má chyby

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejnovějším webovém prohlížeči Internet Explorer 7 bylo po prvním dnu provozu odhaleno slabé místo. Objevují se také stížnosti na nekompatibilitu prohlížeče s webem. O nic vážného však nejde, ubezpečuje Microsoft.

Článek

Vůbec první bezpečnostni mezeru v IE 7 našla analytická společnost Secunia. Výrobce Windows ale tvrdí, že chyba není v IE 7, avšak v poštovním klientu Outlook, který lze přes IE 7 napadnout.

Microsoft zmíněnou chybu podrobil přísnému zkoumání a tvrdí, že pokud ji shledá jako nebezpečnou, vydá pro ni opravnou záplatu. Softwarový gigant dodal, že tohoto slabého místa dosud nikdo k útoku na osobní počítač s Windows nevyužil. Secunia mezeru hodnotí jako "méně kritickou".

Explorer 7 je údajně nekompatibilní

Uživatelé Exploreru 7 si také stěžují na jeho nekompatibilitu s některými webovými stránkami. Ty prohlížeč buďto zobrazí špatně, nebo v horším případě vůbec. Microsoft i na tyto problémy hledá lék, firma však tvrdí, že vývojáři stránek měli dostatek času na to, aby své webové výtvory přizpůsobili novému browseru.

Společnost se hájí tím, že uvedla celkem šest betaverzí IE 7, a že tedy měli programátoři dostatek času pro optimalizaci jimi navržených stránek.

Web s IE 7 prý obsahoval počítačový virus

Krátce po uvedení IE 7 na trh byl Microsoft zavalen stížnostmi uživatelů, kteří tvrdili, že si spolu s IE 7 stáhli do počítače také virus. Podle firmy však bylo varování o přítomnosti virového kódu na webové stránce s instalačním balíkem IE 7 chybné - Microsoft za viníka celé situace označil antivirový program AVAST, který mystifikoval své majitele.

"Podrobná analýza našeho webu prokázala, že stránka nebyla infikována virem VBS:zulu či jiným škodlivým kódem," řekl představitel Microsoftu.

Servery Microsoftu nestačily náporu uživatelů

O webový prohlížeč Internet Explorer 7 se v době jeho uvedení strhl obrovský zájem. Společnost uvedla, že stránka s jeho instalačním balíkem byla častokrát přetížena a lidé proto nemohli program stahovat. Firma v současnosti navyšuje kapacitu linek a doufá, že již nezaznamená další problémy se stahováním IE 7.

Internet Explorer 7 je vůbec první masivní aktualizací webového prohlížeče Microsoftu. Aplikace dostala do vínku řadu funkcí: zmiňme záložky, RSS čtečku či ochranu proti tzv. phishingu, tedy nástroje, jimiž konkurenční prohlížeče Firefox nebo Opera vládnou už delší dobu.

Anketa

Naistalovali jste si již webový prohlížeč Internet Explorer 7 společnosti Microsoft?
Ano
13,7 %
Zatím ne, ale chystám se na to
5 %
Počkám, až mi jej dodá systém automatických aktualizací
15,1 %
Neplánuji jej instalovat
66,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6659 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám