Hlavní obsah

Nec začal dodávat kombinované Blu-ray / HD DVD jednotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První várku zkušebních elektronických čipsetů, které budu hlavní součástí kombinovaných Blu-ray / HD DVD přehrávačů, začala dodávat na trh společnost NEC. Tento krok je poněkud překvapivý, NEC byl totiž dříve zastáncem pouze HD DVD systému.

Článek

Nový čipset obsahuje součástky pro kontrolu polohy optické hlavičky, která čte, zapisuje a koriguje data získaná ze záznamových disků, uvedl NEC v tiskové zprávě. 

Japonský NEC si jeden čipset cení na 10 000 jenů, tedy asi 1800 korun. V následujích měsících chce firma rozjet plnou výrobu těchto elektronických součástek pro výrobu přehrávačů nové generace. Společnost plánuje, že měsíčně z jejich produkčních linek sjede na 300 000 čipsetů.

Technologií, které jsou využitelné pro kombinované přehrávače nové generace, je celá řada. Nedávno například Ricoh představil systém [celá zpráva], který umí zaostřit paprsek laseru na média různých formátů (hovořilo se o CD, DVD, Blu-ray a HD DVD kotoučích). Podobný systém převedla také firma Atmel. Podle expertů je možné, že NEC používá ve svém čipsetu jednoho z výše uvedených patentů.

Cena samotných HD DVD a Blu-ray přehrávačů se pohybuje kolem 20 000 korun. Za takto vysokou cenu mohou především výrobní náklady - odhaduje se, že se hodnota materiálu na jednu mechaniku včetně nezbytných licenčních poplatků šplhá ke 400 dolarům, tj. přibližně k 8500 korunám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám