Hlavní obsah

Hitachi-Maxell umí na obdobu DVD uložit tisícovky GB dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Hitachi-Maxell, která již delší dobu pracuje na vývoji zaříízení, jež dokáže uchovat terabyte dat, představila na japonském technologickém veletrhu CEATEC jeho prototyp.

Článek

O přístroji, jenž je schopen uložit terabyte dat, jsme informovali již dříve. [celá zpráva] Jeho základem jsou desítky ultratenkých DVD kotoučů s tloušťkou 0,092 milimetrů (asi 1/13 tloušťky klasických DVD), které na svých dvoustranách pojmou 9,4 GB dat.

Aby byly disky uchráněny před vlivem okolního prostředí, jsou skryty ve speciálních boxech. Odtud jsou vysouvány tehdy, když se z nich čtecí či záznamová hlava snaží získat nebo zapsat data. Systém vybavený stem supertenkých DVD kotoučů tak nabízí úložný prostor pro 940 gigabytů dat.

Avšak přístroj není příliš rychlý. Vzhledem k tomu, že je potřeba před každým čtením dat vysouvat daný kotouč, dochází ke zpomalování práce celůého systému. Vysunutí disku totiž zabere asi deset sekund. Urychlení práce přístroje proto napomáhá velká vnitřní paměť, do které se mechanizmus snaží načítat data dopředu.

Hitachi-Maxell pravděpodobně neuvede tuto SVOD mechaniku na trh (Stacked Volumetric Optical Disc). Zástupci firmy hovoří spíše o příchodu systému, který bude namísto s DVD kotouči pracovat s novými HD DVD, kdy každý z nich nabídne prostor pro 50 G dat. Podle Hitachi-Maxell by se pak úložná kapacita systému zvýšila na 10 terabytů.

Hitachi-Maxell rovněž pracuje na vývoji holografického disku. Jeden z prvních holo-kotoučů by měl pojmout 300 GB dat, Hitachi-Maxell na něm garantuje trvanlivost zapsaných souborů po dobu 30 let. [celá zpráva

Reklama

Související články

Téměř 1TB na zálohovacím zařízení

Hitachi-Maxell představila nové vysokovýkonné zálohovací zařízení na bázi DVD. Jeho kapacita dosahuje témeř 1TB, a to díky speciální cartridge pracující...

Výběr článků

Načítám