Hlavní obsah

Microsoft uvažuje o velmi levné náhradě osobního počítače

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký softwarový gigant Microsoft představil prototyp zařízení, se kterým by chtěl prorazit v chudých rozvojových krajinách. Podle deníku Microsoft Watch by se mělo jednat o jakýsi hybrid mezi mobilním telefonem a kapesním počítačem.

Článek

Microsoft vybavil prototyp operačním systémem Windows CE, tedy platformou, se kterou pracují miniaturní kapesní počítače nebo některé druhy takzvaných chytrých telefonů.

FonePlus nahradí telefon, ale také i PC

Během tiskové konference v Redmondu zástupci společnosti dodali, že systém může pracovat i s jinou aplikací na bázi Windows než byl jimi použitý Windows CE. Produkt dovoluje otevírat a číst elektronické zprávy, provozovat jednoduché kancelářské programy (například přizpůsobené varianty kancelářských programů Word či Excel z rodiny aplikací PocketOffice).

Přístroj, který Microsoft nazývá jako "FonePlus", dovoluje také surfovat webovými stránkami či přehrávat videa uložená na internetu.

Zatím není jasné, zda bude FonePlus prodáván jako kapesní počítač nebo pokročilý mobilní telefon. Microsoft dodal, že přístroj nalezne uplatnění zvláště tam, kde domácnosti nejsou vybaveny elektronikou, která je zcela běžná v pokročilých zemích -  tedy televizory počínaje, mobilními telefony konče.

Origami: druhé želízko v ohni

FonePlus ovšem není jedinou novinkou, kterou se Microsoft snaží prorazit v rozvojových zemích. Docela dobře by se zde mohly prodávat také očesané verze výrobku, jenž společnost nazývá jako Origami. [celá zpráva]. Přístroje samotné stojí někde na pomezí mezi osobními PC a mininotebooky.

Systému dominuje dotekový plochý displej s uhlopříčkou 18 centimetrů, vestavěný pevný disk a široká škála volitelného příslušenství. Microsoft odhaduje cenu přístrojů na několik set dolarů v závislosti na jeho výrobci a stupni výbavy.

Velkým konkurentem obou uvedených produktů by se mohl stát přístroj, jenž je přezdíván jako stodolarový laptop. Součástí unikátního přístroje, který vyvíjí americký MIT institut (Massachusetts Institute of Technology), je mechanická klika, která slouží k dobíjení zařízení v oblastech bez elektrického proudu.

První milión stodolarových laptopů je určen obyvatelům nejchudších zemí světa - Brazílie, Thajska, Egyptu a Nigérie. Jeho příchodu na trh bychom se mohli dočkat už kocem tohoto roku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Elektronické Origami v podání Microsoftu

Jen co si Microsoft zaregistroval nové stránky na internetu, vynořila se spousta dohadů, k čemu vlastně slouží a co mají propagovat. Koncem února jsme...

Výběr článků

Načítám