Hlavní obsah

Hackeři odpojili slovenský bezpečnostní úřad

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Hackeři odpojili od internetu slovenský Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Je to důsledek konfrontace mezi komunitou slovenských hackerů a státem. Policie totiž ve čtvrtek zabavila počítačový server Onyx a podle informací deníku SME vykonala několik domovních prohlídek. Policie vyšetřuje dubnový průnik hackerů do sítě NBÚ.

Foto: Novinky
Článek

V pátek odpoledne hackeři odpojili NBÚ od internetu, takže zaměstnanci nemohli posílat e-maily a nedostupná byla také internetová stránka úřadu. Ředitel kanceláře NBÚ Ivan Goldschmidt o výpadku nevěděl a ještě půl hodiny po odpojení tvrdil, že internetovou stránku odpojili sami, protože doplňovali její obsah.

Hackeři chtěli tímto krokem opětovně poukázat na to, že NBÚ nemá dostatečně chráněnou internetovou síť. Případem se bude zabývat parlamentní výbor pro obranu a bezpečnost. "Není normální, když se někdo nabourá do systému NBÚ," uvedl předseda výboru Rudolf Pučík. Ministerstvo vnitra se zatím k případu nevyjádřilo. Slovenská informační služba pouze oznámila, že tento konflikt dlouhodobě sleduje.

Server Onyx sloužil populárním doménám hysteria.sk a kyberia.sk, které jsou spojovány s hackerskou komunitou. Hackeři tvrdí, že tento server nebyl nikdy použit k nabourání se do sítě NBÚ a sloužil pouze ke komunikaci velké skupiny lidí. Zásah policie proto považují za zbytečně tvrdý.

V dubnu se hackeři nabourali do serveru NBÚ a zkopírovali 36 tisíc e-mailů. Hackeři se tehdy dostali také na šifrovanou linku mezi NBÚ a ministerstvem vnitra. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám