Hlavní obsah

Japonský stavitel robotů bere útokem Linux

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský institut AIST, zabývající se vývojem robotických zařízení, bude k ovládání svých strojů využívat Linuxu. Japonci věří, že i díky tomtuto systému dokáží vyrobit levné a přitom "chytré" roboty.

Článek

Podle vědců z AIST je hlavním problémem současných robotických zařízení jejich pramalá inteligence. Vývojáři je přirovnávají ke strojům, které jsou pouze tak chytré jako jejich ovladač.

V případě humanoidního robota ze série Choromet se však má situace pozvolna měnit k lepšímu. Robot má být časem díky programovacímu nástroji na bázi Linuxu (ARTLinux) chytřejší a schopnější.

Software je už podle vývojářů vyladěn do té míry, že dovoluje robotovi chodit po dvou nohách a dokonce i vstát. Celý systém má být rovněž velice levný, protože podle Japonců jsou právě cenově nenároční a přitom výkonní roboti tím, co budou uživatelé v nejbližší budoucnosti houfně nakupovat.

Choromet je miniaturním robotem: váží necelé 2 kilogramy, vejde se do nákupní tašky o výšce 36 centimetrů, s vhodným softwarem by z ní měl dokonce i sám vylézt. Jeho pohyb je uskutečňován pomocí několika "levných servomotorů", tvrdí Japonci.

Přestože vědci z ústavu AIST zatím neuvedli ani přibližnou cenu, za kterou se budou stroje série Choromet prodávat, tvrdí, že bude velice nízká. První prototyp nového robůtka již Japonci představili v květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám