Hlavní obsah

DVD pokryto mikrobiálním proteinem pojme až 50 terabytů dat

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DVD nosiče či kotouče srovnatelné velikosti nejsou údajně ještě mrtvé, prohlašuje skupina výzkumníků ústavu Hardward Medical School. Odborníci uvedli, že umí média pokrýt živočišnou bílkovinou, která mnohonásobně zvětší jejich kapacitu.

Článek

Protein, který razantně zvyšuje kapacitu nejen DVD nosiče, mají v sobě obsaženy bakterie rodu Halobacterium salinarum. Bílkovina slouží mikrobům k přijímání a uchovávání energie ze slunce.

Za předpokladu, že by byl kotouč pokryt tenkou vrstvou proteinů, po ozáření laserem by se zabarvil do unikátního odstínu a barvy - to by podle vedoucího výzkumného týmu profesora V. Renugopalakrishnana umožnilo ukládat data mnohem efektivněji než dnes.

Vědec se domnívá, že by jeho nový postup uměl na plochu srovnatelnou s obsahem DVD média vložit 20x více dat než pojme BD kotouč, s využitím pokročilejší technologie pak odborník spekuluje o 50 terabytech..

Jediný problém vidí výzkumníci ve faktu, že protein vydrží být po ozáření změněn pouze na několik málo hodin. Poté se vrací do původního stavu. Specialisté na genetické inženýrství však již dokázali modifikovat gen zodpovědný za produkci této unikátní bílkoviny bakterií Halobacterium salinari. Umí tak vytvářet protein, který po ozáření vydrží ve změněném stavu ne pár desítek minut, ale několik let.

Ozářené a tedy změněné části bílkoviny by byly v binární řeči počítačových systémů jedničkami nezměněné, tj. neosvícené plochy pak nulami, dodali odborníci.

Vědci již zahájili práce na novém produktu. Sponzoruje je japonský elektronický gigant NEC. Firma věří, že USB disk, využívající k ukládání dat mikrobiálního proteinu, začne nabízet do 12 měsíců. Nosiče podobné tvarem klasickým DVD kotoučům pak společnost dodá prvním zákazníkům do dvou let.

Skupinu vědců rovněž podle deníku ABC Australia podporuje americká armáda a parlament, na projektu se údajně podílí také Evropská unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám