Hlavní obsah

Nvidia má nové ultravýkonné grafické jádro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z největších výrobců grafických čipů společnost nVidia údajně testuje vysoce výkonný čip přezdívaný jako "G80". Novinka by měla být plně kompatibilní s nejnovějším standardem Microsoftu - rozhraním DirectX 10, které přinese na obrazovky počítačových monitorů ještě realističtější hry než známe dnes.

Článek

Nvidia již podle velmi neoficiálních zpráv, které přinesl deník The Inquirer, vlastní fungující vzorky jádra G80. Web z toho usuzuje, že se doba, kdy se novinka objeví na trhu, počítá na několik týdnů.

Počítačoví odborníci jsou však daleko pesimističtější. Podle nich je fungujícím prototypem jádra G80, jež nVidia pilně testuje, revize označená jako A0. Podle nich společnost začíná prodávat až revize jader zvaných jako A2. Vývoj jednotlivých verzí čipů údajně zabere až deset týdnů, což by znamenalo, že se grafické karty poháněné čipem G80 těžko mohly objevit na trhu již v září, jak předznamenává The Inquirer.

Nvidii navíc nic nenutí ke spěchání s vývojem grafiky. Na trhu si v současnosti poměrně pevně drží postavení výrobce nejrychlejšího vizuálního procesoru pro osobní počítače, který nese produkt GeForce 7950 GX2. [celá zpráva]

Specifikace G80 zatím nejsou známy. Tento údajně první plně DirectX 10 čip obsahuje od 32 do 48 pixel shaderů a možná až 16 vertex shaderů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám