Hlavní obsah

Údajný tvůrce počítačového viru se přiznal a požádal o job

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osoba, která se vydává za tvůrce červa Yamanner, jenž minulý týden vyděsil vlastníky portálu Yahoo a uživatele služby Yahoo Mail!, drze kontaktovala výrobce bezpečnostních aplikací a požádala o zaměstnání.

Článek

Tvůrci antivirových řešení však nabídku s okamžitou platností odmítli s tím, že možný pisatel viru měl k dispozici i jiné nástroje, jak sdělit světu, že je nadaným programátorem. Poznamenali, že příště, pokud bude žádat o práci, bude lepší navrhnout jakýsi koncept, kterým ukáže, jak se dá ta či ona bezpečnostní chyba zneužít.

V e-mailu nadepsaném jako "Napsal jsem vir JS/Yamanner", jehož znění otiskl deník Siliconvalleysleuth.com, stojí:

"Ahoj,

Napsal jsem vir JS/Yamanner@MM Worm, který byl objeven 12. června 2006...

... Chci připomenout, že jsem jím nechtěl nikoho obtěžovat. Žiji však v Iránu a získat práci u některé z dobrých počíatčových firem je velmi obtížné. Chtěl jsem jen dokázat, že umím naprogramovat určité webové aplikace. Pokud je to tedy možné, rád bych se připojil k nějakému profesionálnímu teamu, jakým jste vy."

Yamanner vyděsil Yahoo a jeho uživatele

Internetový červ napadl počítače minulý týden. Několik desítek hodin po jeho objevení nebyla k dispozici žádná bezpečnostní aktualizace, která by problém řešila. Situaci vyřešili pozdě večer až zástupci portálu Yahoo, kteří aktualizovali software tak, aby vir nemohl dále škodit.

Yamannerem infikovaná zpráva neobsahovala žádný *.zip balíček, který by musel uživatel rozbalit, čímž by se do jeho systému nainstaloval virus - naopak, na zhoubný e-mail stačilo pouze kliknout a vir se samočinně přenesl do počítače.

Yamanner hledal v napadeném stroji e-mailové adresy, které poté odesílal na vzdálený server a současně se na ně rozesílal. Podle expertů měly tato data sloužit reklamním společnostem, jenž pak na tyto adresy dodají obchodní nabídky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám