Hlavní obsah

Hardware 16/2006: Vizuální zážitek Acer MP500

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako před lety MP3 přehrávače zažívají nyní renesanci osobní videopřehrávače. Jeden z nich, konkrétně Acer MP500, si dnes představíme. Od ostatních jej totiž odlišuje schopnost záznamu videa z externích zdrojů, jako je například kamera či videorekordér.

Článek

Lidí více či méně závislých na televizi a filmu čím dál přibývá, a tak přišel čas osobních videopřehrávačů. Nejsou o nic větší, než MP3 přehrávače s pevným diskem, jejichž funkci mohou nahradit, a díky přijatelně velkému LCD displeji na nich můžeme sledovat film či prohlížet fotografii.

A protože jsme neustále línější, je sledování filmu v autobuse či vlaku při dlouhé cestě vítanější kratochvílí, než čtení knih. Proto mají osobní přehrávače videa velmi slibnou budoucnost.

Acer MP500

Do ruky se mi dostal zajímavý exemplář společnosti Acer, známější spíš výrobou dostupných notebooků. MP500 zaujme především schopností nejen video přehrávat, ale jej i zaznamenat, a to dokonce ve formátu MPEG4! Toho se docílí přes analogový cinch konektor (redukce přibalena).

Jeho dalšími zajímavými rysy jsou potom příznivá cena (10 000Kč), čtečka paměťových karet SD a MMC a v neposlední řadě i interní pevný disk kapacity 20GB. Informace na něm uložené si můžete prohlédnout prostřednictvím 3,5" displeje QVGA (320x240) pěkně barevně a opravdu kvalitně.

Vzhled a ovládání

Acer MP500 svůj původ nezapře. Stříbrný plast na přehrávači je tentýž, jaký najdete na noteboocích nesoucích stejnou značku. Netradiční, ale o to lepší, je potom lem z tvrdé černé pryže po kraji přístroje velikosti nadité peněženky.

Přední straně jednoznačně dominuje 3,5" displej (8,9cm), malý joystick  a dvě tlačítka. Joystick je čtyřcestný s funkcí tlačítka. Jím se ovládá většina operací, jako je posouvání v seznamu, potvrzení volby, úprava hlasitosti či rychlý posun. Tlačítka vlevo od displeje zastávají funkci vyvolání nabídky (MODE) a návrat o úroveň výš (ESC).

Na čelní straně najdeme ještě mikrofon, malý reproduktor a indikační diodu zapnutí přístroje. Reproduktor je na své proporce opravdu slušný, mikrofon zase svou citlivostí nevybočuje z řady.

Zleva jsou celkem čtyři zdířky a jeden čudlík pro zapínání/vypínání přístroje. Konektory jsou zde pro napájení z elektrické sítě (nabíjení), vstup na sluchátka, video a audiovýstup a ještě jeden stejný pro vstup.

Na spodní hraně nalezneme jen záslepku skrývající baterii postačující přehrávači na 8 hodin přehrávání hudby, nebo adekvátně na 4 hodiny videa.

Poslední zajímavá strana je napravo. Tam je umístěn konektor USB rozhraní pro propojení s počítačem, slot na paměťové karty SD/MMC, uzamikací tlačítko (HOLD) a čudlík pro přechod do úsporného režimu (SUSPEND). Ten se používá k přerušení přehrávání na krátkou dobu - přehrávač při něm přehrávání pozastaví a vypne displej.

Ergonomie

Přehrávač padne do ruky jako ulitý. Ovládací prvky jsou tam, kdy by jste je hledali, přístroj se díky pogumovanému okraji skvěle drží a neklouže v dlaních.

Překvapivě nemá přehrávač poutko pro zavěšení na krk nebo připevnění na zápěstí. Nejen kvůli pádům a zlodějům by se určitě hodilo.

Displej má regulovatelnou intenzitu podsvícení ve velmi širokém rozsahu, takže není problém najít optimální jas jak za dne, tak i za temné noci. Barvy jsou neutrální, přirozené. Odezva displeje je bezproblémová.

Příslušenství

S přehrávačem dostanete i solidní kožené pouzdro ochraňující MP500 proti poškrábání a odřeninám. Vyztužený poklop na displej je přichycen magnety, stejně jako šikovná podpěra vzadu sloužící jako opora, když postavíte přehrávač na stůl.

Samozřejmě nesmí chybět ani sluchátka. Dodávané pecky bílé barvy sice s přehrávačem moc neladí, zato patří k tomu lepšímu, co lze v základu dostat. Jejich kabel je dlouhý 1,25m. Pokud máte pocit, že je odněkud znáte, máte pravdu. Stejná používá například společnost Creative u svých "empétrojek".

V krabici najdeme ještě USB, napájecí a audio/video kabely, dvě CD s manuály, videoeditačním prográmkem a rychlého průvodce. Žádný z materiálů však není v české verzi. Český manuál si tak musí obstarat každý prodejce sám.

MP500 a hudba

Schopnost přehrávat hudbu sice není právě to, proč si jej koupíte, ale jejím posloucháním strávíte nejspíš nejvíc času.

Přehrávač podporuje jak nejpoužívanější formát MP3, tak i Microsoftí WMA. MP3 mohou být jak s konstantním, tak i s proměnným datovým tokem. Jejich přehrávání nečiní přehrávači žádné problémy. Při hudební reprodukci se do signálu nemíchá žádný ruch znepříjemňující poslech.

Hlasitost lze nastavit v rozmezí 0 až 100, a to překvapivě po třech stupíncích. Maximální hodnota bude dostatečná pro všechny posluchače s originálními a jinými malými sluchátky. Problém může nastat při použití sluchátek s vysokou impedancí, kdy nemusí být výkon plně dostačující.

Při přehrávání je možné volit z režimů "přehrát vše", "přehrát náhodně", "opakovat skladbu", či "opakovat úsek" v menu vyvolaném stisknutím klávesy MODE. I přes svou jednoduchost není menu zrovna ukázkové. Použité piktogramy spíš občas připomínají šifru. Škoda že výrobce nepoužil menu textové, zvláště proto, že je na něj na displeji dostatek místa.

Přehrávání videa

Rozsáhlá podpora kodeků způsobuje, že drtivá většina filmečků půjde spustit v MP500 bez úprav. DivX, XviD, MPEG2 - všechny tyto formáty neměl Acer problém přehrát, dokonce i ve větším rozlišení než je 320x240. Samozřejmě občas dojde například k nerozpoznání zvukového kodeku, ale to není nic neobvyklého. Džungle formátů si jen vybírá svou daň.

Jediný formát, se kterým má přehrávač opravdu problémy je WMV. Proč zrovna ten netuším. Jediný z pěti filmečků stažených z různých serverů z webu, ani ten vytvořený v programu Windows Movie Maker, žádný z nich MP500 nepřehrál. Snad se to s příští verzí firmware zlepší.

Samotné přehrávání je naprosto plynulé bez jakéhokoliv škubání. Synchronizace se zvukem funguje na jedničku, stejně jako rychlý posun ve filmu. Škoda, že nelze vkládat záložky. Když totiž přístroj vypnete, příště přehrávání nepokračuje.

Fotky po ruce

Na 20GB disk se vejde plno hudby a videa. Většina z nás je asi celé nezaplní, takže přijdou vhod doplňkové funkce. Jednou z nich je prohlížení fotografií a grafiky. S trochou nadsázky lze totiž Acer použít místo alba pro fotky. 3,5" displej pro zobrazení stačí, v případě potřeby jde fotografie zvětšit a nic nemusíte tisknout.

Je velká škoda, že opět není možné prohlížet fotografie a poslouchat při tom hudbu. Žádný z přehrávačů, které jsem kdy držel v ruce to neuměly.

Prohlížení fotografií je možné provádět buď ručně nebo automaticky. Při prohledávání jistě využijete možnost zobrazit 4 nebo 9 snímků najednou. Fotografie lze taktéž překlápět a nechybí ani funkce dát na pozadí.

Něco pro čtivé

Kdo si rád přečte knihu, případně pro ty, kteří propadli kouzlu elektronických knih, je navíc připravena funkce pročítání textových souborů. Podporovány jsou buď klasické TXT soubory, případně také zmíněné eBooks ve formátu LRC. Funkce je stejná jako na digitálních asistentech PDA, neboli skvěle použitelná.

Rychlost, výdrž, konektivita

Integrovaný pevný disk zaručuje relativně vysokou přenosovou rychlost, která dosahuje v průměru 8,5MB/s při kopírování do přehrávače. Rychlost ale není vše. Přístupová doba použitého 1,8" disku značky Toshiba nepatří k nejlepším. Při načítání adresářové struktury je to znát a způsobuje to malé prodlevy při procházení adresářů.

Aby bylo možné disk připojit, má přehrávač USB konektor. Přes něj v případě Aceru tečou pouze data a přehrávač se jím nenabíjí. Škoda.

Po připojení USB k počítači je Acer bez dodatečných ovladačů rozpoznán pod systémy Windows XP/2000/ME jako externí pevný disk. A protože pro nahrání videa a hudby není potřeba žádný specializovaný software jako iTunes, můžete data stahovat kdykoli kdekoli.

Velkou neznámou je u přehrávačů výdrž. MP500 nemá  zrovna největší baterii. Kapacita 18000MAh vystačí jen na proklamované 4 hodiny přehrávání videa a 8 hodin hudby. Když jsem se díval na video v noci s minimálním podsvícením, dosáhl jsem času 4:32. Za dne s vyšším jasem byl čas na hranici třech a půl hodiny.

Závěr

Acer v případě osobního přehrávače MP500 vsadil na jednoduchost, možná až přílišnou. Strohé ovládací menu není úplně ideální, ale s trochou cviku jej není problém zvládnout. Zato tlačítka na přístroji jsou o poznání lépe navržena a fungují bezchybně.

Schopnost přehrát velkou škálu souborů videa a možnost záznamu do MPEG-4 dělá z MP500 atraktivní hi-tech hračku, nízká výdrž na baterie ale mnohé zákazníky odradí. Rozhodující by tak mohla být v tomto případě cena, která se pohybuje na hranici 10 000 Kč včetně DPH. Když si připlatíte, můžete získat například Creative ZEN Vision, který nejen že víc vydrží, ale umí i přijímat televizní vysílání.

Pokud však není peněz na zbyt nebo vyžadujete funkci nahrávání obrazu, není Acer MP500 špatnou volbou.

Acer MP500

  • kapacita: 20GB
  • výdrž: 8hodin MP3, 4hodiny video
  • displej: 3,5" LCD (320x240)
  • přehrává: MP3, WMA, WMV, MPEG4 (2,1), DivX, XviD, BMP, JPG, GIF
  • titulky: ne
  • konektory: 3,5mm jack, USB B-mini, audio/video in, audio/video out
  • rozšiřitelnost: ANO (SD/MMC)
  • Cena: cca 10 000Kč

Výpis základních funkcí

  • hudební přehrávač MP3, WMA
  • zvukový záznamník do formátu MP3
  • prohlížeč grafiky JPG, GIF, BMP
  • přehrávač videa MPEG (ASF, AVI, MP4), DivX, XviD, WMV9
  • rekordér videa ve formátu MPEG-4 (ASF)
  • prohlížeč textových souborů TXT, LRC (tzv. eBooks)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám