Hlavní obsah

On-line hry: Asiaté opět lepší než zbytek světa

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jižní Koreji a Číně se o víkendu konalo velké finále World eSports Games, LAN ligy s dotací 140 000 amerických dolarů (více než 3 milióny Kč). Na soutěž dostali pozvání jen ti nejlepší, určitým překvapením bylo, že domácí hráči dokázali bez problémů rozdrtit veškerou konkurenci a zvítězit.

Článek

Novinky z domova

  • Základní části ProGamers online lig byly ukončeny, nyní se hraje play-off, v němž jde o celkové prizemoney ve výši 76 000 Kč. První vítěze budeme znát v AMD.Counter-Striku, LAN finále se uskuteční už tuto sobotu v herně AMD PGCC Anděl v Praze.
  • Vítězem prvního mezihernového PG Cyber Café turnaje ve hře Counter-Strike: Source se stal klan Cyber Machines, když ve finále porazil 16:13 tým b!ologic. Další CS: Source meziherňák se odehraje v lednu, příznivci tohoto populárního módu se můžou těšit i na příští ročník seriálu MČR.
  • Domácí hráči Giacomo a Dark_Caleb z AMD Cyber Teamu se zúčastní turnaje NorthCon poblíž Hamburku. Oba jsou favority svých turnajových disciplín (W3 resp. BW), uvidíme, jak se popasují s německou konkurencí.
  • Česká reprezentace ve Starcraft: Broodwaru má i svůj B-tým, jeho členové si poradili s "áčkem" Slovenska v poměru 5:2. Za Slováky uspěl pouze kapitán Maix, čeští hráči naopak ukázali, že můžou vhodně doplnit náš elitní výběr.
  • Domácí soutěž X-Cup, v níž se utkávají přední hráči Warcraftu III, má před sebou finále druhé části. Do ní se probojovalo 16 nejlepších, mezi nimi např. h34D_hUnT3R nebo Daller. V této soutěži jde kromě obdivu komunity i o bodíky do hodnocení ČMSP, které můžou rozhodnout o postupu na Invex.

Obrázek ze hry Counter-Strike: Source.

Zdroj: www.playzone.cz

Novinky ze světa

  • V Houstonu začíná turnaj CPL Winter 2005, kde půjde o desetitisíce dolarů ve hrách Counter-Strike, Quake 4 a FEAR. V obou hlavních hrách (CS, Q4) lze očekávat zajímavé souboje, právě tyto gamesy budou hlavními i pro příští rok v rámci CPL World Tour.
  • Společnost Blizzard vyhlásila soutěž, v níž měli talentovaní grafici představit nejlepší logo a animaci s tématikou Warcraft III. Vítězná dílka najdete zde, autoři byli po zásluze odměněni hardwarem od partnerů soutěže.
  • Profi hraní má stále ke klasickým sportům daleko. Brazilský Counter-Strike klan MiBR totiž potkala na cestě na CPL nepříjemná událost, neboť dvěma z jeho členů byl odmítnut vstup do USA, protože se úředníci obávali možné emigrace těchto hráčů. MiBR vše vyřešili změnami v sestavě, nicméně čas nutný k sehrání už jim bude chybět.

Vítězové turnaje CPL Summer 2005.

Foto: www.gotfrag.com

World eSports Games aneb liga po asijsku

Když na konci roku 2004 korejští pořadatelé oznámili, že mají v úmyslu přesvědčit špičkové Counter-Strike a Warcraft III hráče, aby trávili měsíce v Koreji a hráli jejich LAN ligu, málokdo věřil v úspěch. Nyní máme za sebou kompletní tři sezóny ligy a nutno dodat, že se jim to podařilo. Během jednoho roku se odehrála spousta zápasu, bylo vyplaceno více než 400 000 dolarů, ale hlavně i ti úplně nejlepší se rádi zúčastnili.

Třetí sezóna vyvrcholila o víkendu v čínském městě Ilsun, kde se představili čtyři nejlepší hráči Warcrafta III a čtyři nejlepší Counter-Strike týmy. Zatímco ve W3 to byla víceméně jednoznačná záležitost Korejců, kteří se do finále probojovali tři, poměr v CSku byl vyrovnaný - dva asijské týmy a dva týmy ze Skandinávie.

Counter-Strike:

V CSku bylo velkým překvapením, že se dva asijské týmy probojovaly mezi čtyři nejlepší, ještě více však překvapilo, že se oba celky dostaly až do finále. Výhodu domácího prostředí měli wNv z Číny, což bylo vidět v hledišti i v CSku. První mapu sice prohráli, ale zbylé dvě už ne a stali se celkovými vítězi 3. ročníku WEG. Zklamáním skončila tato soutěž pro "zbytek světa", neboť s Asiaty nikdo příliš nepočítal, ale ti se přesto dokázali prosadit.

1. místo: wNv (Čína) - 50 000 USD

1. místo: wNv (Čína) - 50 000 USD2. místo: Project (Jižní Korea) - 30 000 USD

3. místo: Team9 (Norsko) - 7 000 USD

Warcraft III:

Tady se naopak příliš nepočítalo s ostatními, neboť Korea je ve strategiích velmoc. Zástupci této země to potvrdili ve skupinách, mezi 4 nejlepší se probojovali čtyři. Až do finále se protlačil Sweet, ex-člen multiklanu SK Gaming a GoStop z NiP Gaming, oba reprezentanti Jižní Koreje. Lepší (a nejspíš i šťastnější) byl Sweet, neboť vyhrál 3:2, v boji o 3. místo podlehl jediný neAsiat SK.ElakeDuck 1:3 poslednímu z Korejců.

1. místo: WE.Sweet (Jižní Korea) - 20 000 USD

1. místo: WE.Sweet (Jižní Korea) - 20 000 USD2. místo: NiP.GoStop (Jižní Korea) - 10 000 USD

3. místo: mYm-Hanbit.Lucifer (Jižní Korea) - 5 000 USD

Před finále WEG3 v Counter-Striku - wNv a Project.

Foto: www.nicez.com

I v roce 2006 chtějí Korejci a Číňané v pořádání WEG pokračovat, slibují ještě větší prizemoney a více zábavy pro zúčastněné i diváky. Uvidíme, jak jim to vyjde, ale každopádně je zajímavé sledovat, že se elektronické sporty v těchto zemích doslova derou do všemožných médií.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Age of Empires potřetí

Příznivci počítačových her a počítačů obecně už se určitě pilně připravují na nadcházející veletrh Invex-Digitex, kde bude kromě dalších věcí k vidění finále...

Výběr článků

Načítám