Hlavní obsah

Cestu k levným mobilům a kapesním PC dláždí Linux

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen opravdu málokdo touží po drahých věcech. Většina z nás je totiž ochotna zaplatit za pokročilý mobilní telefon či kapesní počítač ne deset nebo dvacet tisíc, ale "pouze" 5000 a méně korun. S příslibem takto levných zařízení přišla v prosinci americká Texas Instruments (TI), která pro ně vybrala linuxové prostředí.

Článek

Klasické operační systémy, které jsou programovým motorem elektronických přenosných systémů, tedy prostředí Symbian a Windows, nedovolují snížit jejich cenu tak, jako to dovede systém MontaVista Linux, uvedli zástupci TI.

Firma Texas Instruments, jako jedna z velkých výrobců mikroprocesorů, uvedla na trh dva produkty (TMS320DM6443/6446, specifikace v PDF), které zastanou funkci procesoru, zobrazovací jednotky a síťového rozhraní.

A právě tato jádra podporují program MontaVista Linux, tedy aplikaci, která je speciálně postavena pro potřeby přenosných elektronických zařízení. MontaVista Linux je velice odlišný od stolních operačních systémů Red Hat či Suse Linux, nelze jej instalovat na osobní počítače.

MontaVistě stačí 32MB

MontaVista se totiž krásně vejde do 32MB operační paměti, což je řekněme standardní velikost použité RAM v současných mobilech nebo kapesních počítačích.

"Jestliže máte mobilní výrobek s 64MB a více RAM, pak vlastníte pěkně našlapanou mašinu. My se naopak snažíme velikost systému stlačit do 16MB," uvedl Orein Tein, produktový managžer systému MontaVista Linux v rozhovoru pro deník Toms Hardware s očividnou narážkou na předražené kapesní počítače se 64 - 128MB RAM, které pohání konkurenční Microsoft Windows Mobile.

MontaVista Linux ve spojení s novými čipy od TI údajně drasticky sníží cenu elektronických produktů. "Náš čip o průměru pár centimetrů totiž nabízíme za 34,95 dolarů (necelých 900 Kč). Přitom obsahují 300MHz ARM procesor, 600MHz video jednotku, audiokoprocesor a několik rozhranní včetně USB 2.0 nebo podpory kodeku H.264, který dovoluje na zařízení pouštět video rychlostí 30 snímků za sekundu," pochválil Huy Farm, zástupce Texas Instruments, duo nových výrobků.

Kodek H.264 se stává v poslední době velice populárním. Nemalou zásluhu na tom má firma Apple, která jej ve svém přehrávači iPod Video podporuje.

Přestože je výroba nových čipů TI velice levná, nemusí se v první fázi odrazit na ceně produktů, které budou na nich postaveny. Další nemalé náklady si totiž vyžádá jejich testování a vývoj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám