Hlavní obsah

Hardware 40/2005: Říjnová sklizeň ovladačů grafických karet

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každým měsícem chrlí dva největší výrobci grafických karet nové ovladače. Podíváme se, co je nového v posledních verzích Catalystů od ATI a ForceWarů od nVidie a povíme si, co nás čeká příští měsíc u ATI a proč si počkat na následující Catalysty 5.11.

Článek

Křížová palba grafických karet ATI

Mnozí na ně čekali jako na smilování. ATI konečně zahrnuje do nejnovějšího balíčku ovladačů i podporu pro platformu zvanou Crossfire, neboli pro zapojení více grafických karet v jednom počítači.

Jde o obdobu SLI od konkurenční nVidie, avšak s tím rozdílem, že musíte mít jednu kartu, která je řídící. Od klasických grafik firmy ATI se liší větším počtem tranzistorů, za odměnu však nemusíte zapojovat vnitřní můstek, propojení se provádí vnějším kabelem, a můžete použít libovolnou druhou kartu z řad X800, X850 a X1800.

Narozdíl od SLI však Crossfire zatím nejspíš neseženete. Základních desek s potřebnou čipovou sadou je jako šafránu a o řídících grafických kartách si taktéž můžete nechat jen zdát. Snad časem jich bude více.

Jiných velkých změn se v Catalystech 5.10 nedočkáme. Malým zpříjemněním je zavedení klávesových zkratek pro rotaci obrazu, bez kterých se ale většina z nás stejně obejde.

ATI stahuje náskok

Na povrch prosákly informace, že pro verzi 5.11 ATI připravila "hotfix" pro OpenGL rozhraní. Jde o vylepšení algoritmu, který má na svědomí nevalné výsledky Radeonů v porovnání s GeForce ve hrách jako Doom3 nebo Quake4. S novými Catalysty by měl výkon dle předběžných testů vzrůst přibližně o 15 až 20%, ale jen u nových karet X1800. U starších X800 se žádné zlepšení konat nebude.

Stáhněte si ATI Catalyst 5.10

nVIDIA ForceWare ve verzi 81.85

Podobně důležitou novinku jako ATI přináší ve svých ovladačích i nVIDIA. Jde o vylepšenou podporu dvoujádrových procesorů, z čehož mohou některé aplikace významně profitovat.

Pod Windows k tomu mají navíc dobře připravenou půdu - Windows 2000 a XP podporují jeden nebo dva procesory, takže sám operační systém ví, jak si s takovým potenciálem poradit. Problém však je v ovladačích, které se snaží vše maximálně optimalizovat a předkládají přesné schéma výpočtu, což se nVIDIA snaží změnit.

U ovladačů 81.85 zapracovala nVidia na využití dvou jader/procesorů. Kdo si takový procesor pořídil, nemusí si již zoufat nad nízkými hodnotami fps ve hrách. Lámání rekordů se sice nekoná, ale vyrovnáte se nyní nejlepším "jednojádrům".

Stáhněte si ovladače nVIDIA ForceWare 81.85:

Reklama

Výběr článků

Načítám