Hlavní obsah

Google označil Tchaj-wan za samostatný stát, Čína zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé Číny zlobně reagovali na rozhodnutí vyhledávače Google, který vyslyšel stížnosti nemalé skupiny obyvatel Tchaj-wan a odstranil z názvu tohoto ostrova přídomek "provincie Čínské lidové republiky".

Článek

Podle amerických médií je Čína tímto krokem hluboce zklamána. Tchaj-wan je sice úzce napojen na Peking, avšak mnoho jeho obyvatel jej stále vidí jako separátní stát a ne jako část čínského území.

Počátkem října proto hnutí propagující nezávislost Tchaj-wan na Číně (Taiwan Solidarity Union) vyzvalo zdejší veřejnost, aby portálu Google zaslala svůj nesouhlas s označením Tchaj-wanu jakožto čínské provincie.

Google reagoval kladně a dodatek z názvu ostrova odstranil. Šlo pouze o "regulární aktualizaci" všech našich map, uvedla společnost s tím, že se změna názvu netýkala pouze sporných tchaj-wanských stránek, ale celého jejího produktového portfolia.

Podle čínských médií je mnoho zdejších internetových uživatelů připraveno bojkotovat stránky Googlu. Čínská veřejnost je totiž krokem Googlu považovat Tchaj-wan za samostatný stát údajně stejně znechucena a zklamána jako státní aparát, dodali představitelé této nejlidnatější země. 

Anketa

Ustoupí Google čínskému nátlaku a vrátí Taiwanu přídomek provincie Čínské lidové republiky?
Ano
27,1 %
Ne
72,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 818 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Satelitní mapy světa brzy digitálně ožijí

Satelitní mapa světa, kterou zdarma nabízí například portál Google, pravděpodobně brzy ponese i virtuální předměty. Google ve spolupráci se společností Yahoo...

Výběr článků

Načítám