Hlavní obsah

Systém Windows Vista má přijít v sedmi variantách

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Windows Vista bude uveden na trh hned v sedmi variantách, uvedl v pátek deník Arstechnika. Bude obsahovat jak očesané verze, které dovolí spustit maximálně tři programy najednou, tak "ultimátní" variantu, která bude díky nabídce obsažených funkcí zcela kompletní, ale také pravděpodobně nejdražší.

Článek

První verze Visty, Starter Edition, se v mnohém podobá systému Windows XP Starter Edition. Bude určena převážně obyvatelům méně rozvinutých oblastí - svého uživatele bude limitovat pouhými třemi současně spustitelnými programy, mohutně ořezanými síťovými protokoly, tedy stane se nevhodnou například pro hráče.

Home Basic Edition je pokročilejším kusem softwaru. Půjde o jistou obměnu dnešního systému Windows XP Home Edition. Na tuto variantu naváže Home Premium Edition, který do HBE kódu přinese několik nových funkcí včetně podpory HDTV či ripování obsahu DVD nebo jeho authoringu, samozřejmě se zřetelem na zachování autorských práv. HPE nahradí Windows XP Professional.

Pro firmy existují hned tři verze nových Windows

Poslední varianty Windows Visty míří do firemního segmentu - jedná se o systémy Windows Vista Professional Edition, Small Bussiness a Enterprise Edition. Programy přinesou kupříkladu podporu síťovým protokolům, které nepochází od Microsoftu, funkci zálohování dat uložených na síti či možnost kódování vybraných souborů.

Na samém vrcholku pomyslné pyramidy, kterou tvoří Windows Vista, ční systém Ultimate Edition.

"Ultimátní Edice je super-balíkem, který sdružuje funkce programu Vista Home Premium a Pro Edition. Obsahuje nástroj pro upravování herních aplikací, online servis pro zákazníky Microsoftu, kteří tak budou moci stahovat hudbu, videa a využívat další nadstandardní služby z produkce Microsoftu," uvedla minulý týden stránka Windowsitpro.com.

Reklama

Související témata:

Související články

Levná verze Windows XP se špatně prodává

Operační systém Windows XP Starter Edition je očesanou verzí standardního Windows XP. V Thajsku jej bylo možno zakoupit už v září, v Indonésii a Malajsii...

Výběr článků

Načítám