Hlavní obsah

Sdružení: Volání přes bezdrátové hands-free lze odposlouchávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telefonování z mobilního telefonu prostřednictvím bezdrátové hands-free sady je v některých případech možné odposlouchávat. Sdružení evropských počítačových expertů trifinite vytvořilo aplikaci, která umožňuje odposlouchávat i se zapojovat do cizí komunikace prostřednictvím technologie Bluetooth. Informuje o tom na svých stránkách.

Článek

Podle Igora Háka ze specializovaného serveru Viry.cz jde spíše o studii a lidé by proto neměli panikařit a zahazovat hands-free sady s Bluetooth.

Aplikace Car Whisperer využívá toho, že párovací klíč mezi mobilním telefonem a hands-free je většinou nastaven na hodnoty 0000 nebo 1234. Vetřelci pak stačí jen notebook s výkonnou anténou a může odposlouchávat například komunikaci v automobilech, pro něž je aplikace převážně určena.

Jednoduchou obranou je buď změna párovacího klíče, nebo u zařízení, kde je tento klíč nastaven pevně, zapnutí tzv. neviditelného režimu.

Minulý týden odborníci varovali před možností zneužití Bluetooth v automobilech pro virové útoky. Viry, které se do počítače vozidla dostanou při přenosu dat z digitálních přehrávačů a mobilních telefonů, by mohly například vysadit počítačovou kontrolu výkonu motoru, emisí a navigačních a zábavních systémů. Žádné zprávy o napadení automobilu virem se zatím neobjevily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám