Hlavní obsah

Pirátský software v ČR udávají zaměstnanci

Právo, Jan Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do firmy mu vtrhlo osm lidí. Měli povolení k prohlídce. Informace z osmi počítačů přetáhli do vlastních přístrojů. Akce trvala šest hodin. Byli to detektivové a šli najisto. V některých firemních počítačích opravdu zjistili pirátský software. Před nedávnem se to stalo podnikateli Z. V. ze severních Čech, jenž řídí pět set zaměstnanců.

Článek

Se společnostmi, jejichž software nelegálně používal, se dohodl na náhradě škody. Těch sto tisíc korun dodnes splácí, firemní počítače mu občas zkontroluje odborník.

"Propustil jsem jednoho manažera. Předtím měl kamkoliv přístup. Dnes vede společnost, která podniká ve službách jako my, a za kolegu má bývalého kriminalistu, co se zabýval výpočetní technikou," vysvětlil podnikatel svou stoprocentní jistotu, že zátah byl pomstou bývalého zaměstnance.

Správci sítí nedělají inventury

"Policie v Česku vyšetřuje většinu případů počítačového pirátství ve firmách na základě oznámení současného nebo bývalého zaměstnance," potvrdil Jan Hlaváč z Business software alliance (BSA), která se stará o autorská práva počítačových společností. V této souvislosti dokládá aktuální průzkum z Velké Británie. Podle něj celá třetina správců sítě, co v podnicích dohlížejí na počítače, neví, jaký software se na firemních strojích vyskytuje. Tím samozřejmě riskují možné postihy.

"Britská studie věrohodně odráží situaci u nás," prohlásil Hlaváč s tím, že kdyby průzkum proběhl v Česku, jeho výsledky by byly nejspíš ještě žalostnější. Valnou většinu správců sítí v tuzemsku nezajímá, jestli používají více licencí k programům, než nakoupili. Ani prý nemají přehled o tom, co se zaměstnancům skrývá v pamětích počítačů. Ti si totiž často stahují z internetu různé šikovné programy.

Podobné zkušenosti má i Martina Hyndráková, která se specializuje na softwarové audity, tedy kontroly softwaru v počítačových sítích. "Překvapivě často správci sítí přesně nevědí, kolik mají ve firmě počítačů. Evidence se prostě rozchází s realitou," vysvětluje. Problémy doprovázejí také časté změny lidí na postu správce sítě. Pokud do firmy nastoupí nový správce, měl by prý v první řadě vyžadovat inventarizaci nejen počítačů, ale i softwaru.

Hygiena počítačů

Některé firmy zavazují zaměstnance interními směrnicemi, že nesmějí do počítače stahovat žádné nelegální programy. Zatím převážně velké podniky využívají i monitorovací software, který se stará o hygienu podnikových počítačů.

Míra softwarového pirátství v ČR

  • 2000 43 %
  • 2001 43 %
  • 2002 40 %
  • 2003 40 %
  • 2004 41 %

Zdroj Právo

"Přes auditovací software zjistí správci sítě, co zaměstnanci na počítačích mají. Pak se v účetnictví dohledá, ke kterým programům existují doklady o pořízení. Ty jsou legální. Případný pirátský software se pak zlegalizuje dokoupením licencí nebo smaže," vysvětluje praxi Hyndráková s tím, že podobné kontroly je třeba opakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám