Hlavní obsah

Praha jako kolébka umělé inteligence? Stát se tak má do pěti let

Praha

Praha se má do pěti let stát mezinárodním centrem technologií umělé inteligence (AI). Docílit toho chce iniciativa prg.ai, za kterou stojí České vysoké učení technické v Praze (ČVUT), Univerzita Karlova (UK) a Akademie věd ČR spolu s hlavním městem Prahou. Zástupci projektu tento týden na setkání v Praze zahájili jeho činnost. Každý rok by z různých zdrojů chtěli získat kolem 50 milionů korun na podporu vědy a výzkumu v umělé inteligenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Naším hlavním cílem je především přilákat ty nejlepší mozky ze zahraničí a zvyšovat zájem o práci v pražském AI ekosystému," řekl spoluzakladatel prg.ai Michal Pěchouček z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Díky projektu by se podle organizátorů prg.ai měl mimo jiné zvýšit počet absolventů pražských vysokých škol v umělé inteligenci, které nyní ročně vystuduje přibližně stovka lidí. V horizontu pěti let by jich mělo být zhruba 500, každý rok by mělo vzniknout kolem 50 nových firem a v ČR by mělo působit 5000 AI vývojářů a výzkumníků.

Nová pracovní místa

S českými podniky chce projekt spolupracovat na rekvalifikaci a vytváření pracovních míst v souvislosti s rozvojem umělé inteligence. Vedle toho má za úkol zvýšit počet start-upů na ČVUT a UK. Zaměří se proto i na podporu vysokoškolských projektů.

Peníze chtějí zástupci prg.ai získat od pražského magistrátu, české vlády, Evropské unie a od soukromých podporovatelů. "Naším cílem je posbírat přibližně 50 milionů korun ročně a ty použít pro financování programů, které jsou v rámci projektu prg.ai," řekl Pěchouček. Za pět let by tak zástupci iniciativy postupně rádi získali čtvrt miliardy korun.

"Důležité je pro nás i budování značky Prahy jako světoznámého města, které je kosmopolitní, technologické a atraktivní jako místo pro práci i život," řekl Pěchouček. Podle primátora Zdeňka Hřiba může Praha díky projektu zbohatnout a zmodernizovat se. "Chceme z Prahy udělat světové centrum v oblasti umělé inteligence," uvedl. "Nová řešení bude možné využít například pro efektivnější plánování objízdných tras při opravách ulic nebo zkrácení čekacích dob na světelných křižovatkách," dodal.

Podpora veřejné diskuze i vzdělání

Pro zvýšení povědomí o přínosech umělé inteligence a jejích etických, právních a ekonomických aspektech chce prg.ai podporovat veřejnou diskuzi a vzdělávání. Pro zájemce o studium na UK i ČVUT připravuje vznik vedlejší volitelné specializace prg.ai Minor.

Iniciativa navazuje na Národní strategii umělé inteligence i evropskou snahu prosadit se v technologickém oboru budoucnosti. Na slavnostním zahájení ji uvítala mimo jiné evropská komisařka Věra Jourová. Kromě EU hodlá prg.ai spolupracovat s dalšími centry umělé inteligence ve Švýcarsku, Izraeli nebo Severní Americe.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám